Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedogeografie a biogeografie - cvičení B (KFG / PEBIW)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFG / PEBIW - Pedogeografie a biogeografie - cvičení B, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pedologická část: Na cvičeních jsou studenti seznámeni s problematikou zrnitosti půdy. Částečně cvičení probíhá v terénu a jsou zaměřena na identifikaci půdních horizontů a půdních subtypů. Biogeografická část: Studenti se seznamují s principy biogeografické diferenciace krajiny v geobiocenologickém pojetí a jejími praktickými aspekty.

Získané způsobilosti

Ovládá charakteristiky nadstavbových jednotek geobiocenologického systému.Umí identifikovat půdní horizonty a půdní typy a provést makroskopický popis půdní sondy.

Literatura

Culek, M. et al. (1995):. Biogeografické členění České republiky. Enigma a MŽP ČR, Praha, 347 s. + mapa. Culek, M. et al. (2005):. Biogeografické členění České republiky II. Biochory. AOPK Brno. Němeček, J., Smolíková, L., Kutílek, M.:. Pedologie a paleopedologie. Academia, Praha 1990, 546 s. Mičian, L´.: Vplyv geomorfologických pomerov na charakter pôdneho krytu. Acta geologica et geographica Universitatis Comenianae, SPN, Bratislava 1965, 137 s. Ambros, Z., Štykar, J. (1999): Geobiocenologie I. Skripta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, Brno. Buček, A., Lacina, J. (1999): Geobiocenologie II. Skripta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, Brno, 243 s. Randuška, D., Vorel, J., Plíva, K. (1986): Fytocenológia a lesnícka typológia.Príroda, Bratislava, 344 s. . &, &. Němeček et al. (2001):. Taxonomický klasifikační systém půd České republiky. ČZU, Praha. 77 s.

Požadavky

1) Písemka z vědeckých názvů dřevin ČR. 2) Písemka ze sekvencí horizontů modálních půdních subtypů. 3) Poznávačka porostotvorných dřevin ČR. 4) Zpracování seminární práce na didaktickou implementaci pedologického či biogeografického tématu. 5) Účast na terénních exkurzích - praktické ukázky pedologického a geobiocenologického výzkumu.

Garant

doc. RNDr. Jan Hradecký, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Hradecký, Ph.D.doc. RNDr. Karel Šilhán, Ph.D.