Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedogeografie a biogeografie B (KFG / PEBIY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFG / PEBIY - Pedogeografie a biogeografie B, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky jsou rozděleny do dvou bloků - pedogeografická část a biogeografická část:1. Organizace výuky předmětu. Úvodní informace, pedogeneze a její činitelé a procesy2. Složení a vlastnosti půdy3. Půdní horizonty4. Půdní systematika 15. Půdní systematika 26. Kvartérní vývoj půd7. Postavení biogeografie ve fyzické geografii. Obsah a předmět studia. Fytogeografie a zoogeografie. Historické aspekty vývoje disciplíny. Základní terminologie.8. Planetární ekosystém. Organismus a prostředí.9. Organizace zonálních a azonálních biomů I. (tropické deštné lesy a mangrovy, savany a tropické sezónní lesy, pouště a halobiomy, středozemní trdolisté lesy).10. Organizace zonálních a azonálních biomů II. (stepi a kontinentální pouště, opadavé širokolisté lesy, jehličnaté tajgy a rašeliniště, subarktické tundry a alpínské hole).11. Fytogeografická regionalizace planety Země.12. Zoogeografická regionalizace planety Země.13. Základní metody geobicenologického výzkumu krajiny. Biogeografická regionalizace ČR.

Získané způsobilosti

orientuje se v základních pojmech z pedologie a biogeografiezná půdní systematikuorientuje se v abiotických podmínkách prostředí a v adaptacích organismů na nězná organizaci zonálních a azonálních biomů

Literatura

Jeník, J. (1998):. Ekosystémy (Úvod do organizace zonálních a azonálních biomů). Praha. Hendrych, R. (1984):. Fytogeografie. SPN, Praha. Storch, D., Mihulka, S. (2001):. Úvod do současné ekologie. 156 s. Portál, Praha. Buchar, J. (1983):. Zoogeografie. 200 s. SPN, Praha. Němeček, J., Smolíková, L., Kutílek, M.:. Pedologie a paleopedologie. Academia, Praha, 1990. Němeček, J. (2001):. Taxonomický klasifikační systém půd České republiky. 77 s. ČZU, Praha, 2001.

Požadavky

Podmínky zápočtu:Zápočet je získán pouze v případě úspěšného absolvování zápočtových písemek. První zápočtová písemka se koná na počátku druhé poloviny kurzu (přibližně 7 týden semestru) - obsahem je pedologická a pedogeografická problematika, druhá pak v zápočtovém týdnu - obsahem je biogeografie. Písemka obsahuje vždy deset otázek (každá je hodnocena max. 2 body). K získání zápočtu je nutné získat za obě písemky v součtu min. 24 bodů. Oprava je možná v rámci třetí písemky (obsahuje program celého kurzu), tuto opravu je možné absolvovat pouze v případě, že student absolvuje obě předcházející písemky.

Garant

doc. RNDr. Jan Hradecký, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Hradecký, Ph.D.