Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speleologie a karsologie (KFG / SPELE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFG / SPELE - Speleologie a karsologie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvodní informace. Speleologie a karsologie a jejich postavení v systému přírodních věd.2) Speleologické a karsologické objekty.3) Kras a jeho vývoj I.4) Kras a jeho vývoj II. Krasové formy reliéfu. Systémový přístup.5) Nekrasové objekty a jejich vývoj I (gravitační procesy).6) Nekrasové objekty a jejich vývoj II (vulkanické, abrazní a další procesy).7) Speleologické objekty antropogenní.8) Speleologické mapování.9) Jeskynní sedimenty, jejich význam a metody jejich výzkumu.10) Terénní exkurze I - kras.11) Terénní exkurze II - nekrasové formy.12) Terénní exkurze III - antropogenní formy.13) Písemná zkouška.

Získané způsobilosti

- orientuje se v teoretické problematice speleologie a karsologie- rozezná speleologické objekty v terénu- zná metody výzkumu speleologických a karsologických objektů

Literatura

Bella, P. 2011. Genetické typy jaskýň. VERBUM, Ružomberok, 220 s. Hromas, J. (ed.) a kol., 2009. Jeskyně. In: Mackovčin, P. & Sedláček, M. (eds.): Chráněná území ČR, svazek XIV. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a EkoCentrum Brno, Praha, 608 s. Panoš, V. 2001. Karsologická a speleologická terminologie. Knižné centrum, Žilina, 352 s. Ford. D., Williams, P., 2007. Karst hydrogeology and geomorphology. John Willey and Sons, Chichester, 562 s. Bosák, P., 2003. Karst processes from the beginning to the end: how can they be dated? Speleogenesis and evolution of karst aquifers 1(3), s. 1-24. Hromas, J., Weigel, J. 1997. Základy speleologického mapování. Zlatý kůň, Praha, 96 s. Geomorphology, Journal of cave and karst studies, Aragonit, Slovenský kras, Speleofórum, Acta carsologica, Speleogenesis and evolution of karst aquifers...

Požadavky

Splnění zápočtového testu (otevřené i uzavřené otázky; splnění 75 %), povinná účast na terénních exkurzíchHodnocení probíhá dle čl. 33 Studijního a zkušebního řádu.

Garant

RNDr. Jan Lenart, Ph.D.