Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistické metody v geografii A (KFG / STAMX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFG / STAMX - Statistické metody v geografii A, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základní statistické pojmy a charakteristiky. Základní a výběrový soubor.2.Třídění souboru. Metodiky náhodného výběru Střední hodnoty, charakteristiky polohy, momentové charakteristiky.3.Charakteristiky variability. Charakteristiky asymetrie a excesu.4.Rozdělení četnosti. Základní teoretická rozdělení. Gaus-Laplaceovo rozdělení, L rozdělení, U rozdělení,5. Poissonovo rozdělení, Pearsonovo rozdělení, Binomické rozdělení,6. Chí kvadrát rozdělení, Studentovo rozdělení, Snedocorovo rozdělení.7.Nulová hypotéza. Alternativní hypotéza, stupeň pravděpodobnosti, hladina významnosti. 8.Testování statistických hypotéz. T- test, F-test, chí kvadrát test, Kolmogorovův - Smirnovův test,9.Závislost náhodných veličin. Regrese lineární a základy regrese nelineární.10.Korelace, korelační koeficient, test významnosti korelačního koeficientu, koeficient determinace, í, korelační nůžky.11.Časové řady a jejich analýza. Absolutní a odvozené veličiny. Analýza hodnot intervalových, okamžikových, poměrných a průměrných.12. Metody mechanického a analytického vyrovnávání.13. Kovariační funkce procesu.

Literatura

Brázdil, R. a kol. (1981, 1997): Statistické metody v geografii. MU. Brno. Swoboda, H. (1977): Moderní statistika. Svoboda. Praha. Turčan, M. a kol. (2005): Statistika. VŠB-TU. Ostrava. Tvrdík, J. Základy matematické statistiky. PřF, Ostrava, 2002. Anděl, J.(1978): Matematická statistika, SNTL.Praha. Brook C.E.P., Caruthers N. (1953) : Handbook of Statistical Methods in Meteorology. Her Majesty s Stationery Office, London. Cyhelský, L.(1974) : Úvod do popisné statistiky. SNTL. Praha. Čermák, V.(1980): Výběrové statistické zjišťování. SNTL.Praha. Hanousek, J., Charamza, P. ( 1992): Moderní metody zpracování dat - Matematická statistika pro každého. Grada. Praha. Herber, V. (1990): Statistické metody v hydrologii. MU.Brno. Lykeš, J., Cyhelský, L., Hindls, R. (1993): Úvod do statistiky a pravděpodobnosti. VŠE. Praha. Seger, R., Hindls, R.(1995): Statistické metody v tržním hospodářství. Victoria Publishing. Praha. Wonnacot, T.H.-R.J. (1993): Statistika pro obchod a hospodářství.Victoria Publishing. Praha.

Požadavky

Kurz je zakončen zkouškou, která se skládá z části písemné a ústní. Písemná část se skládá ze 2 příkladů a testu (součást LMS OU ). Požadovaná úspěšnost testu min. 90%. Ústní část 1 otázka. Otázky a příklady, včetně jejich vzorových řešení, jsou k dispozici během semestru.

Garant

RNDr. Veronika Kapustová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Veronika Kapustová, Ph.D.