Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Část SZZ: Fyzická geografie (KFG / SZOB2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFG / SZOB2 - Část SZZ: Fyzická geografie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

7. Odtokový proces, vodní bilance povodí, měření průtoků.Odtokový proces (jako příklad hydrologického procesu), vodní bilance povodí, měření průtoků a základní zpracování průtokových dat.8. Podpovrchová voda.Půdní vláha, podzemní voda. Druhy půdní vláhy a podzemních vod, typy vodního režimu půd a podzemních vod.9. Hydrologie jezer.Vznik jezer, třídění jezer, morfometrické charakteristiky, vodní bilance, teplotní stratigrafie.10. Hydrologické charakteristiky povrchových a podzemních vod.11. Znečištění vod, klasifikace znečištění vod.Znečištění vod, samočistící schopnost vodních útvarů. Skupiny ukazatelů znečištění vod, třídy znečištění.Pedogeografie1. Půdotvorní činitelé a půdotvorné procesy. (půdotvorný proces, vliv jednotlivých prvků krajiny na vývoj a diferenciaci půdního krytu, dílčí půdotvorné procesy)2. Prostorová diferenciace půdního krytu. (zonalita, výšková stupňovitost, předhorská bariérovitost atd.)3. Mechanické a chemické poškozování půdního krytu. (negativní vlivy člověka na půdní kryt, metody studia půdní eroze, problematika chemického poškozování půd)4. Půdní horizonty a půdní systematika. (diferenciace půdního profilu, charakteristika základních půdních typů. Půdní druhy)Biogeografie1. Postavení biogeografie ve fyzické geografii. Obsah a předmět studia. Planetární ekosystém. Biocykly planety Země2. Teorie biogeografického areálu (definice, zobrazení, vznik, disjunkce).3. Organizace zonálních a azonálních biomů (tropické deštné lesy a mangrovy, savany a tropické sezónní lesy, pouště a halobiomy, středozemní trdolisté lesy, stepi a kontinentální pouště, opadavé širokolisté lesy, jehličnaté tajgy a rašeliniště, subarktické tundry a alpínské hole).4. Fytogeografická a zoogeografická regionalizace planety Země a ČR.5. Biogeografická diferenciace krajiny v geobicenologickém pojetí.

Získané způsobilosti

dokáže vhodnou terminologií prezentovat a aplikovat své znalosti z oblasti fyzické geografiezíská, přípravou na státní zkoušku, schopnost propojení svých znalosti z jednotlivých kurzů absolvovaných v průběhu studia

Požadavky

Splnění studijních povinností podle platného Studijního a zkušebního řádu.Okruhy státní zkoušky:FYZICKÁ GEOGRAFIEGeomorfologie1. Globální strukturní geomorfologie. (Teorie globální tektoniky, vývoj pasivních a aktivních okrajů kontinentů, orogenní oblasti, platformy, štíty, horotvorné cykly Země) 2. Aktivní a pasivní morfostruktury. (Morfotektonika - projevy zlomů a vrás, reliéf ovlivněný litologickými a úložnými vlastnostmi hornin) 3. Vulkanický georeliéf. (vulkanické horniny a jejich typologie, typy vulkanické činnosti, vulkanické tvary, vulkanismum a litosférické desky) 4. Zvětrávání a svahové procesy. (fyzikální a chemické zvětrávání, typy zvětralin, svahy a jejich stabilita, jednotlivé kategorie svahových procesů, rizika spojená se svahovými procesy na území ČR) 5. Fluviální geomorfologie. (fluviální procesy, fluviální tvary reliéfu, údolní niva, akumulační fluviální tvary reliéfu, vodní eroze a metody jejího studia, vývoj a typologie údolní sítě) 6. Kras. (podstata krasovění, exokras a endokras, krasová krajina všeobecně) 7. Glaciální a periglaciální geomorfologie (Fyzikální vlastnosti a typologie ledovců, erozní a akumulační činnost ledovců, fluvioglaciální tvary, periglaciální zóna a periglaciální procesy, vůdčí periglaciální tvary, geologie a geomorfologie kvartéru střední Evropy) 8. Eolická a marinní geomorfologie. (Vítr jako modelační činitel, eolické tvary reliéfu, spraše, klasifikace tvarů pobřežní zóny, vlivy kolísání hladiny moře na vývoj georeliéfu, klasifikace pobřeží) 9. Antropogenní geomorfologie. (Antropogenní transformace reliéfu, antropogenní tvary a procesy, akcelerace a zpomalování průběhu geomorfologických procesů činností člověka) 10. Klimatická a klimagenetická geomorfologie. (Georeliéf a klima, vliv klimatu na georeliéf v geologické minulosti Země, dlouhodobý vývoj reliéfu) 11. Morfometrická analýza reliéfu. (datové zdroje pro terénní a kamerální geomorfologický výzkum, morfometrické parametry, základy statistického zpracování morfometrických dat, digitální model reliéfu)Meteorologie, klimatologie, hydrologie1. Meteorologické prvky a jevy.Výčet meteorologických prvků a jevů, jejich měření a pozorování a klimatologické charakteristiky.2. Sluneční záření a dlouhovlnné záření v systému zemský povrch - atmosféra, energetická bilance aktivního povrchu.Solární konstanta, pohlcování a rozptyl slunečního záření v atmosféře, odraz záření na zemském povrchu, vyzařování zemského povrchu, skleníkový efekt atmosféry. Energetická bilance aktivního povrchu.3. Voda v atmosféře, atmosférické srážky.Charakteristiky vlhkosti vzduchu, kondenzace vodní páry v atmosféře, vznik oblaků a mlhy. Oblaka, oblačnost. Atmosférické srážky (vertikální, usazené).4. Znečištění atmosféry, smogový varovný a regulační systém.5. Klimatogenetické faktory, změny a kolísání klimatu, klimatické klasifikace.6. Prostorová kategorie klimatu, členění klimatologie. Prostorová kategorie klimatu, obecná a užitá klimatologie, členění podle oblasti aplikace.

Garant

doc. RNDr. Jan Hradecký, Ph.D.