Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět FG II (geomorfol., pedogeo., biogeogr.) (KFG / YGEMF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFG / YGEMF - FG II (geomorfol., pedogeo., biogeogr.), Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Geomorfologie: globální strukturní geomorfologie a teorie globální tektoniky, neotektonika, strukturní geomorfologie pevnin a oceánského dna, tektonické reliéfotvorné procesy a formy, vulkanické reliéfotvorné procesy a formy, zemětřesení jako reliéfotvorný proces a jeho odraz v reliéfu, principy morfostrukturní analýzy reliéfu, podstata a produkty zvětrávacích procesů, gravitační svahové procesy a formy, erozní, transportní a akumulační fluviální procesy a formy, glaciální a periglaciální procesy a formy, eolické a marinní procesy a formy, antropogenní a biogenní reliéfpedologie: půdotvoné faktory, zvětrávání, pedogenetické procesy, půdní druhy a půdní typy, systematika půdních typů, zákonitosti prostorové diferenciace půdního krytu, paleopedologie s důrazem na vývoj půd v kvartérubiogeografie: Biosféra. Ekosystém. Struktura a fungování ekosystému. Ekologické faktory. Vztah biotické a abiotické složky ekosystému. Organismus a prostor. Rozšíření organismů (endemit, relikt, vikarizace). Pohyb organismů v krajině. Homotypické živé soustavy (organismus, populace). Heterotypické soustavy (fytocenóza, zoocenóza, biocenóza, geobiocenóza, ekosystém). Zákonitosti prostorové diferenciace organismů a společenstev. Zonalita (horizontální, vertikální, předhorská). Azonalita. Zákonitosti prostorové diferenciace společenstev Evropy, střední Evropy a České republiky

Literatura

Buček, A., Lacina, J. (1999):. Geobiocenologie II. Skripta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, 243 s. Demek, J. Obecná geomorfologie. Academia, Praha, 1987. Němeček, J., Smolíková, L., Kutílek, M.:. Pedologie a paleopedologie. Academia, Praha 1990, 546 s. Demek, J., Zeman, A. Typy reliéfu Země. Academia, Praha, 1979.

Požadavky

úspěšné absolvování zkouškové písemkyKlasifikace vyplývá ze SZŘ OU (článek 33)

Garant

doc. RNDr. Karel Šilhán, Ph.D.