Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Astronomie a astrofyzika (KFY / ASTRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / ASTRP - Astronomie a astrofyzika, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Terminologie, vysvětlení základních pojmů, jednotky užívané v astronomii, doporučená literatura2) Základy klasické astronomie, sluneční soustava3) Sluneční soustava - faktografie planet, planetek, komet a meziplanetární hmoty4) Úvod do astrofyziky, princip spektrální analýzy5) Fyzikální charakteristiky hvězd, HR diagram, nástin hvězdného vývoje6) Slunce jako hvězda7) Vývoj hvězd v závislosti na jejich počáteční hmotnosti8) Exotické objekty - bílí trpaslíci, neutronové hvězdy, černé díry9) Proměnnost hvězd a její klasifikace10) Dvojhvězdy a vícenásobné hvězdné systémy11) Mezihvězdná látka12) Otevřené a kulové hvězdokupy, Galaxie a galaxie13) Struktura vesmíru14) Kosmologie v kostce, antropický princip a život ve vesmíru15) Didaktika výuky astronomie na ZŠ a SŠ (toto téma bude průběžně začleněno do jednotlivých kapitol v průběhu celého semestru)

Získané způsobilosti

Umí vysvětlit základní pojmy. Zná strukturu a vývoj sluneční soustavy, hvězd a vesmíru.

Literatura

časopisy Kozmos, Vesmír, Astronomy, Sky and Telescope, Nature. http://www.physics.muni.cz/~mikulas/zvc.htmlM. Šolc. Fyzika hvězd a vesmíru. E. Böhm-Vitense. Introduction to stellar astrophysics, Vol. 1. V. Vanýsek. Základy astronomie a astrofyziky. Široký, Široká. Základy astronomie v příkladech.

Požadavky

Umět vysvětlit základní pojmy, strukturu a vývoj sluneční soustavy, hvězd, vesmíru. Znalost mechaniky, molekulové fyziky a termodynamiky, elektřiny a magnetismu, vlnění, optiky, atomové a jaderné fyziky.Klasifikace v souladu s platným Studijním a zkušebním řádem OU (1. 9. 2015).

Garant

RNDr. Tomáš Gráf

Vyučující

RNDr. Tomáš Gráf