Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z atomové fyziky (KFY / ATFYS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / ATFYS - Seminář z atomové fyziky, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Informace o kurzech katedry fyziky je možno nalézt na serveru artemis.osu.cz - položka "Informace o kursech".1. Aplikace základních zákonů mechaniky při řešení úloh o pohybu mikročástic, relativistické částice.2. Pohyb nabitých částic v elektrických a magnetických polích, elektrický náboj.3. Bohrův model atomu, čárové spektrum atomu.4. Fotony - elektromagnetické vlny, Planckův vztah, Lenardův experiment, Comptonův jev.5. De Broglieho vlnová hypotéza, de Broglieho vztahy, disperzní vztah.6. Schrödingerova rovnice (SR), navození a řešení SR pro volnou částici.7. Elektronová konfigurace atomu, pravidla výstavby elektronového obalu atomu, kvantová čísla, kvantovací vztahy.8. Magnetický moment atomu, Zeemanův jev.9. Molekuly - chemická vazba, disociační energie molekuly, vibrační a rotační spektrum dvouatomové molekuly.

Získané způsobilosti

Je způsobilý řešit úlohy z atomové fyziky ke kurzu KFY/ATJAF a rozšiřuje si znalosti získané v rámci kurzu KFY/ATJAF o vybrané problémy z atomové fyziky.

Literatura

JANEČEK, I., KALUS, R., HRIVŇÁK, D.. Kvantová, atomová a jaderná fyzika. Multimediální kurz pro distanční vzdělávání. Ostrava, 2006.

Požadavky

Zpracování a přednesení zadaných seminárních prací; úspěšné řešení úloh z atomové fyziky (ověření průběžnými testy, možnost vykonání jednoho opravného testu na konci semestru). Základy obecné fyziky v rozsahu kurzů KFY/MECHP, KFY/MOLFP a KFY/ELMGP; průběžná příprava z kurzů KFY/ATJAF.

Garant

prof. Ing. Anatol Malijevský, CSc.