Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie rostlin (KFY / FYZRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / FYZRO - Fyziologie rostlin, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Autotrofie, heterotrofie, fylogeneze rostlin, evoluce fotosyntézy, endosymbióza2. Rostlinná buňka, jádro, endomembránový systém, plastidy, buněčná stěna, rozdíly mezi rostlinnou a živočišnou buňkou, základy bioenergetiky3. Fotosyntéza, Calvin-Bensonův cyklus, metabolismus uhlíku4. Respirace, fotorespirace, metabolismy C3, C4 a CAM - biochemie, ekofyziologické důsledky rozdílných metabolismů.5. Stav a pohyb vody v rostlině, vodivá pletiva, pohyb vody přes kořen, stonek, list, transpirace, mechanismus transportu vody, vodní a osmotický potenciál.6. Transport asimilátů a rozpuštěných látek, syntéza škrobu a sacharózy, floém, mechanismus toku floému.7. Výživa rostlin, původ a využití jednotlivých prvků v rostlině, příjem a transport živin, hydroponie, živné roztoky, příjem dusíku, síry, fosforu8. Sekundární metabolity, biosyntéza a význam BVOC, fenolické látky, alkaloidy, obrana rostlin9. Ontogeneze vegetativní: fotoreceptory, fytochromy, kryptochrom, fototropiny, klíčení10. Ontogeneze reproduktivní, kvetení, florigen, fotoperiodismus, jarovizace, samčí a samičí gametogeneze, opylení, oplození vývoj semen,11. Rostlinné hormony I: , Auxiny, cytokininy, struktura, transport, funkce12. Rostlinné hormony II: Gibereliny, etylen, ABA, struktura, transport, funkce13. Rostliny v měnícím se světě. Základní odezva rostlin na současné změny prostředí: sucho, zvýšená teplota, zvýšená koncentrace CO2, zasolení.CvičeníVe cvičeních budou studenti pracovat na semestrálním projektu. Při jeho řešení budou využívat metody studia v experimentální biologii rostlin, které jsou dostupné v laboratořích KFY případně KBE. Vlastní experimentální práce na projektu bude probíhat blokově.Příklady semestrálních projektů:1) Odezva rostlin k nedostatku vody2) Srovnání C3 a C4 metabolismů3) Šíření signálu po mechanickém poškození rostliny4) Penetrace modré červené a zelené složky světla do listového mezofylu5) Etiolizace, světlem indukovaná biosyntéze fotosyntetických pigmentů6) Růst rostlin na kontinuálním světle7) Adaptace mechů k proměnlivé intenzitě fotosynteticky aktivní radiace8) Vedení signálu o vnějším prostředí z hypokotylu do prvního pravého listu9) Účinky kyseliny abscisové10)Metody měření fotorespirace11) Slunný versus stinný list - adaptace rostlin v rozdílné intenzitě fotosynt. aktivní radiace

Získané způsobilosti

pochopí základní fyziologické procesy v rostlinách  aplikují základní fyziologické poznatky v interakci rostiny s prostředímbudou schopni provádět fyziologické experimenty

Literatura

Buchanan BB, Gruissem W, Jones RL. Biochemistry and Molecular Biology of Plants. American Society of Plant Biologists, 2000. ISBN 0-943088-39-9.Taiz L., Zeiger E. Plant Physiology. Sinauer Assoiates, Inc., 2010. ISBN 978-0-87893-866-7.Procházka S., a kol. Fyziologie rostlin. Akademia Praha, 1998. ISBN 80-200-0.

Požadavky

Požadavky na studenta:Požadavky na studentaPovinná a aktivní účast na cvičeních, prezentace experimentů, metodik měření a výsledků semestrálního projektu. Úspěšné absolvování alespoň jednoho ze dvou průběžných testů a závěrečné ústní zkoušky.Požadavky ke zkoušcePodmínkou zahájení zkoušky je absolvování cvičení a prezentace výsledků semestrálního projektu a vypracování shrnující zprávy. Výsledek půlsemestrálního a semestrálního písemného testu tvoří 50% hodnocení při závěrečné ústní zkoušce.

Garant

Mgr. Daniel Vrábl, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Daniel Vrábl, Ph.D.Mgr. Irena Kurasová, Ph.D.Mgr. Zuzana MaterováMgr. Jan SemerMgr. Daniel Vrábl, Ph.D.