Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geofyzika a meteorologie (KFY / GEMEO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / GEMEO - Geofyzika a meteorologie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. MeteorologiePočasí, podnebí, rozdělení meteorologie, všeobecná meteorologie, historie meteorologie.2. Meteorologické prvky a jejich měřeníTlak vzduchu. teplota vzduchu, vody a půdy. Vlhkost vzduchu. Sluneční záření. Průchod slunečního záření atmosférou, skleníkový efekt.3. Stavba a dynamika atmosférySměr a rychlost větru. Místní větry. Oblačnost a srážky. Oblaka. pozorování oblačnosti. Měření srážek. Změna teploty s výškou.4. Vývoj počasíČtení synoptické mapy. Proudění vzduchu. Atmosférické fronty. Bjerknesova teorie polární fronty.5. Synoptická meteorologie6. Exkurze do Českého hydrometeorologického ústavu7. Planeta ZeměGeofyzika - předmět a metody, postavení Země ve Sluneční soustavě, pohyby Země, zemská fyzikální pole, chemické složení, topologie povrchu.8. Gravitační poleTíhové a gravitační zrychlení, gravitační potenciál, metody měření, korekce, izostáze, geoid, aplikace v geologické prospekci.9. Seismologie a stavba ZeměZákladní pojmy, klasifikace seismických jevů, seismické vlny a jejich vlastnosti, hodochróny, základní struktura Země, kerná struktura zemského povrchu, zemětřesení, původ seismických jevů.10. Termika a radioaktivita ZeměTeplotní hloubkový gradient, metody měření, rozložení teploty v zemském plášti a jádře, původ tepelných toků, tepelná historie Země, využití geotermálních zdrojů, přirozená radioaktivita, emanace radonu, radiometrické určování stáří hornin, stáří Země.11. Magnetické pole Země a elektrické charakteristiky zemského pláštěGeomagnetické pole Země, prvky geomagnetických měření, variace a anomálie magnetického pole, původ zemského magnetismu, paleomagnetismus, elektrické charakteristiky hornin a jejich využití v geologickém průzkumu terénu.12. Ekologické aspekty geofyzikyRovnovážné a stacionární stavy, stabilita systému a jeho evoluce, synergetika, koncepce Gea, životní prostředí.13. Závěrečný seminář

Získané způsobilosti

Orientuje se v problematice gravitačního pole Země a metod jeho měření, tvar Země, seismologie- základní pojmy, klasifikace seismických vln, základní struktura Země, zemětřesení. Osvojuje si poznatky o tepelném poli a radioaktivitě, geotermický stupeň a zdroje geotermální energie. Zná pojmy přirozená radioaktivita, emanace radonu, určování stáří hornin, magnetické pole Země, variace, magnetické bouře, polární záře. Orientuje se v základech meteorologie, stavby atmosféry. Zná základní meteorologické prvky, jejich pozorování a měření a dynamiku atmosféry.

Literatura

OCHABA, Š. Geofyzika - základy fyziky Země a jej kozmického okolia. Bratislava, 1986. BUCHA, V. Geomagnetické pole a jeho přínos k objasnění vývoje Země. Vesmír 10/10, 1991. MAREŠ, S. A KOL. Úvod do užité geofyziky. Praha, 1990.

Požadavky

Vypracování seminární práce na geofyzikální nebo meteorologické téma.

Garant

doc. RNDr. Dalibor Dvořák, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Dalibor Dvořák, CSc.