Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Meteorologie a geofyzika (KFY / METGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / METGE - Meteorologie a geofyzika, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. MeteorologiePočasí, podnebí, rozdělení meteorologie, všeobecná meteorologie, historie meteorologie.2. Meteorologické prvky a jejich měřeníTlak vzduchu. teplota vzduchu, vody a půdy. Vlhkost vzduchu. Sluneční záření. Průchod slunečního záření atmosférou, skleníkový efekt.3. Stavba a dynamika atmosférySměr a rychlost větru. Místní větry. Oblačnost a srážky. Oblaka. pozorování oblačnosti. Měření srážek. Změna teploty s výškou.4. Vývoj počasíČtení synoptické mapy. Proudění vzduchu. Atmosférické fronty. Bjerknesova teorie polární fronty.5. Synoptická meteorologie6. Exkurze do Českého hydrometeorologického ústavu7. Planeta ZeměGeofyzika - předmět a metody, postavení Země ve Sluneční soustavě, pohyby Země, zemská fyzikální pole, chemické složení, topologie povrchu.8. Gravitační poleTíhové a gravitační zrychlení, gravitační potenciál, metody měření, korekce, izostáze, geoid, aplikace v geologické prospekci.9. Seismologie a stavba ZeměZákladní pojmy, klasifikace seismických jevů, seismické vlny a jejich vlastnosti, hodochróny, základní struktura Země, kerná struktura zemského povrchu, zemětřesení, původ seismických jevů.10. Termika a radioaktivita ZeměTeplotní hloubkový gradient, metody měření, rozložení teploty v zemském plášti a jádře, původ tepelných toků, tepelná historie Země, využití geotermálních zdrojů, přirozená radioaktivita, emanace radonu, radiometrické určování stáří hornin, stáří Země.11. Magnetické pole Země a elektrické charakteristiky zemského pláštěGeomagnetické pole Země, prvky geomagnetických měření, variace a anomálie magnetického pole, původ zemského magnetismu, paleomagnetismus, elektrické charakteristiky hornin a jejich využití v geologickém průzkumu terénu.12. Ekologické aspekty geofyzikyRovnovážné a stacionární stavy, stabilita systému a jeho evoluce, synergetika, koncepce Gea, životní prostředí.13. Závěrečný seminář

Získané způsobilosti

Orientuje se v problematice gravitačního pole Země a metod jeho měření, tvar Země, seismologie- základní pojmy, klasifikace seismických vln, základní struktura Země, zemětřesení. Osvojuje si poznatky o tepelném poli a radioaktivitě, geotermický stupeň a zdroje geotermální energie. Zná pojmy přirozená radioaktivita, emanace radonu, určování stáří hornin, magnetické pole Země, variace, magnetické bouře, polární záře. Orientuje se v základech meteorologie, stavby atmosféry. Zná základní meteorologické prvky, jejich pozorování a měření a dynamiku atmosféry.

Literatura

OCHABA, Š. Geofyzika - základy fyziky Země a jej kozmického okolia. Bratislava, 1986. BUCHA, V. Geomagnetické pole a jeho přínos k objasnění vývoje Země. Vesmír 10/10, 1991. MAREŠ, S. A KOL. Úvod do užité geofyziky. Praha, 1990.

Požadavky

Vypracování seminární práce na geofyzikální nebo meteorologické téma.

Garant

doc. RNDr. Dalibor Dvořák, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Dalibor Dvořák, CSc.doc. RNDr. Dalibor Dvořák, CSc.