Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z metod studia fotosyntézy (KFY / MSFOC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / MSFOC - Praktikum z metod studia fotosyntézy, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní hodina, bezpečnost práce, práce v laboratoři, zpracování výsledků, zpracování protokolů.2. Analýza obsahu pigmentů xantofylového cyklu pomocí HPLC I.3. Analýza obsahu pigmentů xantofylového cyklu pomocí HPLC II.4. Použití gazometrické metody ke studiu fotosyntetické aktivity rostlin - temnotní respirace, maximální rychlost fotosyntézy.5. Použití gazometrické metody ke studiu fotosyntetické aktivity rostlin - měření CO2 křivek.6. Seznámení s fluorimetrem PAM 101-103, měření rychlého fluorescenčního indukčního jevu, měření kinetiky reoxidace QA- s využitím "single turnover" pulsů.7. Měření pomalého fluorescenčního indukčního jevu. Stanovení fluorescenčních parametrů v závislosti na intenzitě aktinického světla.8. Měření excitačních a emisních spekter fluorescence chlorofylu a při 77 K.9. Seznámení s kyslíkovou elektrodou pro měření vývoje kyslíku na celých listech, kalibrace.10-11. Elektroforetická separace pigment-proteinových komplexů - demonstrační analýza.

Získané způsobilosti

Ovládá měření klimatických charakteristik. Zná základní růstovouanalýzu rostlinného materiálu. Umí přípravu suspenze chloroplastů a thylakoidních membrán, analýzu obsahu pigmentů. Dokáže studovat funkční stavu fotosystému II na základě analýzy parametrů fluorescence chlorofylu a. Ovládá měření závislosti vývinu O2 na ozářenosti a fotosyntetickou asimilaci CO2. Umí měřit absorpční a fluorescenční spektra asimilačního aparátu.

Literatura

WALKER D.A. The use of oxygen electrodes and fluorescence probes in simple measurements of photosynthesis. Sheffield, 1987. Manuály experimentálních metodik. HALL D.O et al. Photosynthesis and production in a changing environment. A field and laboratory manual. London, 1993. ISBN 0412-42900-4.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je provedení všech laboratorních úloh, samostatné zpracování výsledků a odevzdání všech protokolů.Znalosti experimentálních metod studia fotosyntézy v rozsahu kurzu KFY/MSFOT a základní laboratorní praxe.Klasifikace v souladu s platným Studijním a zkušebním řádem OU (1. 9. 2015).

Garant

Mgr. Michal Štroch, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Irena Kurasová, Ph.D.Mgr. Martin Navrátil, Ph.D.Mgr. Michal Štroch, Ph.D.