Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální metody studia fotosyntézy (KFY / MSFOT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / MSFOT - Experimentální metody studia fotosyntézy, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Izolace protoplastů, chloroplastů a thylakoidních membrán (příprava homogenizačních a resuspendačních médií, stanovení intaktnosti chloroplastů).2. Příprava subchloroplastových frakcí fotosystému I a II (PS I a PS II) (chemická a mechanická fragmentace). Měření transportu elektronů v thylakoidní membráně - Hillovy reakce, měření vývoje a spotřeby O2 pomocí kyslíkové elektrody.3. Absorpční spektroskopie ve fotosyntéze.4-5. Aplikace fluorescence ve fotosyntéze (fluorescence chlorofylu a, emisní a excitační spektra, kinetika a zhášení fluorescence).6. Základní metody pikosekundové časově rozlišené spektroskopie, interpretace časově rozlišené spektroskopie fotosyntetického aparátu.7-8. Použití chromatografických metod (dělení fotosyntetických pigmentů pomocí tenkovrstevné chromatografie a vysokoúčinné kapalinové chromatografie, dělení lipidů a mastných kyselin, způsoby kvantifikace a detekce).9-10. Elektroforéza pigment-proteinových komplexů (nativní elektroforéza, denaturační elektroforéza, další aplikace elektroforetických metod, způsoby detekce a kvantifikace).11. Gazometrické stanovení fotosyntetických parametrů.12. Využití stabilních izotopů ve studiu fotosyntézy.13. Měření spektrální kvality dopadající radiace slunečního záření.

Získané způsobilosti

Zná metody pěstování rostlinného materiálu - základní charakterisktika prostředí a rostlinného materiálu. Osvojuje si přípravu suspenze chloroplastů a thylakoidních membrán, izolace jednotlivých komplexů thylakoidních membrán. Ovládá metodiku elektroforetické analýzy pigment-proteinových komplexů a analýzu obsahu pigmentů. Orientuje se v aplikacích absorpční a fluorescenční spektroskopie chlorofylu a. Zná metody stanovení vývinu kyslíku, metody analýzy výměny CO2 a metody stanovení rychlosti transportu elektronů. Ovládá metody základního stanovení obsahu živin, obsahu a aktivit základních enzymů fotosyntetické asimilace CO2.

Literatura

D. VOET, J. G. VOETOVÁ. Biochemie, 1. vydání. Praha, 1995. V. PROSSER A KOL. Experimentální metody biofyziky, 1. vydání. Praha, 1989. M. KAPLANOVÁ, J. NAUŠ, K. VACEK. Fyzikální základy fotosyntézy, 2. vydání. Praha, 1987. D. W. LAWLOR. Photosynthesis: Molecular, Physiological and Environmental processes., 2. vydání. Hong Kong, 1993. Přehledné články v odborných časopisech.

Požadavky

Během semestru vypracování a přednesení seminární práce je podmínkou k možnosti vykonání ústní zkouškyHodnocení zkoušky: zkouška bude hodnocena na základě znalostí v rozsahu probrané problematiky.Znalosti v rozsahu kurzu KFY/ZFOTO (Základy fotosyntézy)Klasifikace v souladu s platným Studijním a zkušebním řádem OU (1. 9. 2015).

Garant

Mgr. Michal Štroch, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Václav KarlickýMgr. Irena Kurasová, Ph.D.Mgr. Martin Navrátil, Ph.D.Mgr. Michal Štroch, Ph.D.Mgr. Daniel Vrábl, Ph.D.