Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Část SDZ: Opt. spektroskop. biol.molekul (KFY / SDZOS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / SDZOS - Část SDZ: Opt. spektroskop. biol.molekul, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní okruhy:Vlastnosti optického záření a interakce s látkou, principy absorpční spektroskopie v UV a VIS oblasti - základ-ní prvky a uspořádání spektroskopické aparaturyExperimentace příbuzných spektrofotometrických metod - spektrofotometrická titrace, nefelometrie a turbidi-metrie, měření spekter odrazivosti a propustnosti, fotoakustická spektroskopieInfračervená a Ramanova spektroskopie - fyzikální podstata vibračních a rotačních spekter, základní vztahy pro Ramanův rozptyl, experimentální technika a aplikaceMetody laserové spektroskopie - spektroskopie slabě absorbujících látek, selektivní spektroskopie, rezonanční Ramanův rozptyl, nelineární spektroskopické metodyChirooptické metody (cirkulární dichroismus, optická rotační disperze a jejich aplikace)Vztahy mezi absorpcí a fluorescencí, charakteristiky luminiscenční emise a základní uspořádání fluorescenční aparatury, vlivy vnějších podmínek na projev luminiscenceChromofory - vnější a vnitřní fluorofory, fluorescence proteinů - spektrální vlastnosti aromatických amino kyselinPolarizovaná a časově rozlišená luminiscence - anizotropie fluorescence v ustáleném stavu při spojitém a pulzním buzení, časové a fázové domény, časově rozlišená fluorescence proteinůPřenos excitační energie a jeho studium pomocí luminiscence (použití excitačních spekter fluorescence)Zpožděná fluorescence, fosforescence a termoluminiscence - aplikace ve studiu biologických systémů.

Literatura

Prosser V. a kol. Experimentální metody biofyziky. Praha, 1989. ISBN 80-200-0059-3.HARRIS D. A. Light spectroscopy. Oxford: BIOS Scientific Publishers, 1996. ISBN 1-872748-34-.Kalina, J., Špunda, V. Optická spektroskopie I. Ostrava, 2004. ISBN 80-7368-000-9.Lakowicz R. J. Principles of Fluorescence Spectroscopy. 2006. ISBN 100-387-31278-1.Carmona P. a kol.:. Spectroscopy of biological molecules: Modern trends. Kluwer Acad. Publ. Dordrecht, 1997. ISBN 0-7923-4685-8.BEISER A. Úvod do moderní fyziky, 1. vydání překladu. Academia, Praha, 1975.

Garant

doc. RNDr. Vladimír Špunda, CSc.