Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj fyzikálního myšlení (KFY / VFYZM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / VFYZM - Vývoj fyzikálního myšlení, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Prostor a čas: Vlastnosti prostoru a času (homogenita prostoru, izotropie prostoru, volba časového počátku).2. Prostor a čas ve speciální teorii relativity3. Prostor a čas v obecné teorii relativity. K zavedení pojmů prostor a čas ve středoškolském učivu fyziky.4. Zavedení Newtonova absolutního prostoru a času5. Zavedení fyzikálního prostoru a času - vliv rychlosti vztažné soustavy na chod času6. Zavedení fyzikálního prostoru a času - vliv gravitačního pole na chod času (R. Pound a G. Rebka)7. Zákony zachování: zákon zachování hmotnosti, zákon zachování hybnosti, zákon zachování momentu hybnosti zákon8. Zákony zachování: zákon zachování energie, zákon zachování elektrického náboje, zákony zachování v jaderné fyzice9. Fyzikální pole: Vývoj pojmu pole z historického hlediska - Faraday, Maxwell, popis pole vektorový a skalární10. Fyzikální pole: Modelování fyzikálních polí: matematické pole, zvukové pole, gravitační pole, elektromagnetické pole, unitární teorie11. Teorie pravděpodobnosti12. Referáty13. Referáty

Získané způsobilosti

Osvojuje si informace z problematiky fyzikálního přístupu k pojmům prostor a čas. Zná zákony zachování. Chápe význam pojmu pravděpodobnost. Orientuje se v principech teorie relativity.

Literatura

HAWKING, SW. Stručná historie času: Od velkého třesku k černým dírám. Praha, 1991. ISBN 80-204-0169-5.ÚLEHLA, I. Fyzika a filozofie. Praha, 1989. ÚLEHLA, I. Fyzika a teorie poznání. Praha, 1982. MECHLOVÁ, E. Fyzikální pojmy. Ostrava, 1990.

Požadavky

- Umět vysvětlit rozdíl mezi absolutním časem a prostorem a časoprostorem. Pochopit roli zákonů zachování v historii fyziky. Znát vývoj pojmu pole ve fyzice, charakteristiky základních fyzikální polí a umět navrhnout metody mapování fyzikálních polí pomocí měřitelných veličin.- Každý student během semestru připraví a v závěru semestru přednese jeden referát. Téma referátu si zvolí v návaznosti na témata přednášek, přičemž téma a zdroje literatury musí odsouhlasit přednášející. Referát zpracujte písemně ve wordu s uvedením citací použité literatury a prezentaci připravte v PowerPointu.

Garant

prof. RNDr. Erika Mechlová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Erika Mechlová, CSc.