Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z elektřiny a magnetismu (KFY / XELMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / XELMS - Seminář z elektřiny a magnetismu, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Matematický aparát - Skalární a vektorová pole. Diferenciální počet polí. Integrální počet polí. Potenciální, nezřídlová a nevírová pole.2. Statické elektrické pole ve vakuu - Náboj a jeho vlastnosti. Coulombův zákon. Intenzita elektrického pole. Gaussova věta elektrostatiky. Potenciál elektrického pole. Pole vodiče ve vakuu. Elektrostatická energie.3. Statické elektrické pole v dielektriku - Dipól. Dielektrikum. Vlastnosti dielektrik. Jevy v dielektriku.4. Stacionární elektrické pole - Vznik a vlastnosti elektrického proudu. Ohmův zákon. Kirhoffův zákon. Práce a výkon proudu. Termoelektrické jevy.5. Vedení elektrického proudu v látkách - Vedení el. proudu ve vodiči. Vedení el. proudu v polovodiči. Vedení el. proudu v kapalinách. Vedení el. proudu v plynech. Supravodivost.6. Magnetické pole ve vakuu - Magnetické pole elektrického proudu. Vlastnosti magnetického pole. Pohyb nabitých částic v elektrických a magnetických polích.7. Magnetické pole v magnetiku - Magnetický dipól. Magnetikum. Vlastnosti magnetik. Magnetostatické pole.8. Nestacionární elektromagnetické pole - Elektromagnetická indukce. Vzájemná a vlastní indukce. Kvazistacionární obvod.9. Střídavé proudy - Vznik střídavého proudu. Obvody střídavého proudu. Efektivní hodnoty a výkon.10. Elektromagnetické kmity a vlny - Oscilační obvod. Nucené kmity. Otevřený obvod. Radiotechnika.11. Teorie elektromagnetického pole - Maxwellovy rovnice. Řešení Maxwellových rovnic ve vakuu. Energie a hybnost elektromagnetického pole.12. Střídavý proud v energetice - Vícefázové proudy. Generátory. Elektromotory. Přenos elektrické energie.

Získané způsobilosti

Umí řešit experimentální a jednodušší výpočtové úlohy k problematice probírané v kurzu KFY/XELMG.

Literatura

LYSENKO, V. Elektřina a magnetismus. 1. díl. Opora distančního vzdělávání. Ostrava, 2003. LYSENKO, V. Elektřina a magnetismus. 2. díl. Opora distančního vzdělávání. Ostrava, 2003. FUKA, J., HAVELKA, B. Elektřina a magnetismus. 2. upr. vyd. Praha: SPN, 1965. 674 s. FEYNMAN, R. P., LEIGHTON, R.B., SANDS, M. Feynmanovy přednášky z fyziky 2/3. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2001. ISBN 80-7200-420-4.

Požadavky

Účast na třech dvouhodinových tutoriálech.Zpracování korespondenčních úkolů podle požadavků zadaných ve studijní opoře nebo na úvodním tutoriálu. Úkoly jsou zaměřeny na jednotlivé části uvedené v přehledu probíraného učiva.

Garant

doc. RNDr. Libor Koníček, PhD.

Vyučující

doc. RNDr. Libor Koníček, PhD.doc. RNDr. Libor Koníček, PhD.