Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z mechaniky (KFY / XMCHS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / XMCHS - Seminář z mechaniky, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. MECHANIKA HMOTNÉHO BODU. Kinematika. Vztažná a souřadnicová soustava. Polohový vektor. Dráha, okamžitá rychlost.2. MECHANIKA HMOTNÉHO BODU. Okamžité zrychlení. Přirozené složky zrychlení. Rozdělení pohybů. Pohyb po kružnici.Dynamika. Newtonovy pohybové zákony. Síla a hybnost. Impuls síly. Dynamika přímočarého a křivočarého nerovnoměrného pohybu.3. MECHANIKA HMOTNÉHO BODU. Disipativní síly. Mechanická práce a energie. Zákon zachování mech.energie. Konzervativní síly a silová pole. Inerciální vztažné soustavy. Galileův princip relativity a Galileova transformace.4. MECHANIKA HMOTNÉHO BODU A SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ. Neinerciální vztažná soustava. Setrvačná síla. Rotující vztažná soustava a setrvačné síly v ní působící.5. MECHANIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ. Hmotný střed soustavy hmotných bodů a vztažná soustava hmotného středu. Zákon zachování celkové hybnosti izolované soustavy hmotných bodů.6. MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA. Posuvný a otáčivý pohyb. Moment síly vzhledem k bodu a vzhledem k ose otáčení. Skládání sil působících na tuhé těleso a jejich rovnováha. Momentová věta.7. MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA. Pohybová rovnice rotujícího tuhého tělesa. Moment setrvačnosti. Steinerova věta. Energie rotačního pohybu. Pohyb setrvačníků.8. GRAVITAČNÍ POLE. Keplerovy zákony. Newtonův gravitační zákon. Matematické modely gravitačního pole. Intenzita a potenciál gravitačního pole.9. GRAVITAČNÍ POLE. Gravitační a tíhové pole Země. Pohyby těles v homogenním tíhovém a nehomogenním gravitačním poli Země.10. MECHANIKA TEKUTIN. Základní vlastnosti tekutin. Tlak v tekutině. Rovnice rovnováhy a zákony statiky tekutin.11. MECHANIKA TEKUTIN. Ustálené proudění dokonalé kapaliny. Rovnice spojitosti toku, Bernoulliho rovnice.12. MECHANIKA TEKUTIN. Vnitřní tření reálných tekutin a jejich ustálené proudění. Laminární a turbulentní proudění. Odpor prostředí.

Získané způsobilosti

Umí řešit experimentální a výpočtové úlohy z mechaniky (k předmětu KFY/XMECH). Zná základní experimenty a jednodušší úlohy.

Literatura

SKLENÁK, L. Seminář z mechaniky. Opora distančního vzdělávání. Ostrava, 2003. HALLIDAY, D., aj. Fyzika, Část 1, 2. Praha, 2000. ISBN 81-7196-213-9.FUKA, J., ŠIROKÁ, M. Obecná fyzika I. Olomouc, 1980. SYROVÝ, A. Sbírka příkladů z fyziky. Praha, 1971.

Požadavky

Účast na tutoriálech.Zpracování korespondenčních úkolů podle požadavků zadaných ve studijní opoře nebo na úvodním tutoriálu. Úkoly jsou zaměřeny na jednotlivé části uvedené v přehledu probíraného učiva. Pro udělení zápočtu je nutno úspěšně vykonat písemný test a vypracovat korespondenční úkoly.

Garant

doc. RNDr. Libor Koníček, PhD.

Vyučující

doc. RNDr. Libor Koníček, PhD.doc. RNDr. Libor Koníček, PhD.