Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fyzikálních měření (KFY / ZAKFM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / ZAKFM - Základy fyzikálních měření, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Řecká abeceda. Pojem fyzikální veličiny, jednotky fyzikálních veličin a jejich volba, soustavy jednotek, soustava CGS, soustava SI, definice základních jednotek SI, odvozené, doplňkové jednotky a jejich díly a násobky, rozměrová analýza.2. Fyzikální měření (etapy a metody), chyby měření a jejich dělení podle vyjádření a původu, měření a chyby v klasické a kvantové fyzice.3. Základní měření v mechanice (měření délek, úhlů, ploch, objemu, času, hmotnosti - vážení, hustoty) a termice (teplota, teplo), teplotní stupnice a převody mezi nimi.4. Základní měření v elektřině (měřicí přístroje analogové a digitální, pomocné přístroje a zařízení pro elektrická měření), měření v optice (pomocná měření pro optická měření, základní fotometrické jednotky a veličiny, fotometrické metody a přístroje).5. Základní fyzikální konstanty - měření a jejich hodnoty.6. Nejpravděpodobnější hodnota měřené veličiny, odhad parametrů rozdělení náhodné veličiny z měřených hodnot, hodnocení přesnosti měření. Určení vlivu náhodných chyb na měření, náhodná veličina a hustota pravděpodobnosti, normální rozdělení náhodné veličiny a jeho základní vlastnosti, Studentovo rozdělení. Zpracování chyb přímých měření, chyby nepřímých měření, odhady chyb.7. Metody zpracování výsledků měření: A/ početní metody: postupná, skupinová, početní interpolace.8. Metody zpracování výsledků měření: B/ grafické metody. Vyrovnání jednoduchých závislostí (metoda nejmenších čtverců, metoda grafická a metoda skupinová). Grafické znázornění výsledků měření, prokládání křivek naměřenými hodnotami, využití PC.9. Analytické nástroje programu Excel. Zadání projektu.10. prezentace projektů11. V průběhu semestru dva zápočtové testy (1. test max 50 bodů, 2. test max 30 bodů, projekt v MS-Excel max 20 bodů, student musí získat z testů i projektu vždy min 50 % bodů)

Získané způsobilosti

Orientuje se v základních pojmech fyzikálních veličin. Zná základní soustavy jednotek (SI, CGS). Osvojuje si principy fyzikálních měření - etapy a metody, chyby měření. Zná základy teorie náhodných chyb. Umí používat metody zpracování výsledků měření (graficky, pomocí MS-EXCEL).

Literatura

BROŽ, J., aj. Základy fyzikálních měření. 1. vyd. Praha, 1983. ISBN 96-00-15/1.TVRDÍK, J. Základy statistické analýzy dat. 1. vyd. Ostrava, 1998. ISBN 80-7042-770-1.

Požadavky

Přehled systému fyzikálních veličin a jejich jednotek. Znát základní metody fyzikálních měření, umět používat teoretických poznatků při vyhodnocování a interpretaci výsledků měření. Znalosti budou pak hodnoceny na základě 2 zápočtových testů a vypracování projektu v MS-Excel.Klasifikace v souladu s platným Studijním a zkušebním řádem OU (1. 9. 2015).

Garant

Mgr. Lenka Hönigová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Hönigová, Ph.D.