Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fotosyntézy (KFY / ZFOTO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / ZFOTO - Základy fotosyntézy, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

blok A (Přednášky):1. Rostlinná buňka, struktura, diferenciace. Chloroplasty, struktura, thylakoidní membrány, stroma. Historie a význam fotosyntézy.2. Složení lipidů a proteinů a proteinů, jejich strukturální uspořádání a funkce. Základní charakteristky a rovnice fotosyntetických procesů, dělení na světelnou a temnostní fázi.3. Základní členění procesů světelné fáze fotosyntézy. Absorpce a přenos energie fotosynteticky aktivního záření. Světlosběrné pigment proteinové komplexy.4. Pigmenty fotosyntetického aparátu, biosyntéza chlorofylu, funkce, absorpční a emisní spektra.5. Heterogenita pigment proteinových komplexů, spektrální formy chlorofylu.6. Fotochemické reakce. Reakční centra fotosystému II a I, struktura, separace nábojů. Fotosyntéza jako oxidoredukční reakce.7. Kyslík vyvíjející komplex, primární donor elektronů reakčnímu centru fotosystému II, struktura, princip funkce - 4 fotonové hodiny.8. Přenašeče elektronů a protonů, necyklický a cyklický transport elektronů, Z - schéma, tvorba gradientu pH přes thylakoidní membránu..9. Fotofosforylace, proton motorická síla, F0-F1 ATP-asa, chemiosmotická hypotéza.10. Temnostní fáze - Fotosyntetická asimilace CO2. Akceptor a donor CO2, energetické nároky asimilace CO2.11. Calvinův cyklus (karbxylační, redukční, regenerační fáze, fáze vzniku produktů).12. Dvojí aktivita ribulózo-1,5-bisfosfát-karboxylázy-oxygenázy, temnostní respirace a fotorespirace.13. C4 rostliny, Hatch-Slackův cyklus, prostorové oddělení temnostní a světelné fáze fotosyntetických procesů. CAM rostliny - časové oddělení temnostní a světelné fáze fotosyntézy.Blok B: Témata seminářů probíhají souběžně s přednáškami a jsou koncipovány jako prohloubení a rozšíření probírané látky.

Získané způsobilosti

Zná struktůru chloroplastů a thylakoidních membrán. Osvojuje si poznatky o pigment-proteinových komplexech a souvislosti s jejich absorpcí a přenosem excitační energie. Zná fotochemické reakce fotosystému II a I, transport elektronů a protonů ve fotosyntéze a tvorbu ATP. Orientuje se v biochemii asimilace CO2, chápe rozdíly mezi C3, C4 a CAM rostlinami. Získává poznatky o Ribulóze-1,5-bisfosfátkarboxyláze-oxygenáze - struktura, funkce a regulace. Orientuje se v základech molekulární genetiky fotosyntetického aparátu vyšších rostlin a osvojuje si poznatky o evoluce fotosyntetického aparátu - prokaryotní a eukaryotní organismy.

Literatura

VOET D., VOETOVÁ J.G.:. Biochemie. Praha Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-85605-44-9.M. KAPLANOVÁ, J. NAUŠ, K. VACEK. Fyzikální základy fotosyntézy, 2. vydání. Praha, 1987. Přehledné články v odborných časopisech. V. PROSSER A KOL. Experimentální metody biofyziky, 1. vydání. Praha, 1989. D. W. LAWLOR. Photosynthesis: Molecular, Physiological and Environmental processes., 2. vydání. Hong Kong, 1993.

Požadavky

V průběhu semestru studenti v rámci seminární části kurzu vypracují a přednesou referát na zadané téma.Hodnocení ústní zkoušky: zkouška bude hodnocena na základě znalostí v rozsahu probrané problematiky. Klasifikace v souladu s platným Studijním a zkušebním řádem OU (1. 9. 2015).

Garant

Mgr. Irena Kurasová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Irena Kurasová, Ph.D.Mgr. Michal Štroch, Ph.D.