Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Softwarové inženýrství (KIP / 1SWEN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / 1SWEN - Softwarové inženýrství, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplň přednášek:1. Obecná architektura informačních systémů - základní pojmy z oblasti, globální a dílčí architektury (pyramida, SW a HW architektury a další).2. Byznys strategie, byznys procesy a jejich vazba na strategii. IT strategie, její místo a podpora byznys procesů. SWOT analýza.3. Životní cyklus IS/SW - metodiky UP, RUP, ISO 12 207.4. Specifikace požadavků - formální postupy a metody, standardy IEEE 830.5. Projektové řízení (CPM, PMBOK) - místo v projektu, fáze, role, nástroje, problémy. Vztah projektové metodiky - metodiky řízení projektů.6. Architektury informačních systémů z hlediska aplikací - Workflow systémy, ERP, CRM, SCM, Business Inteligence, e-commerce. Jako praktická ukázka IS QI.7. Řízení IS/IT (ITIL, COBIT, MOF), ISO 20.000, změnové řízení a řízení konfigurací podle norem ISO 15 846.8. Metriky, hodnocení efektivnosti IS (model CMMI, standard ISO 9000, 9126).9. UML - místo při návrhu systému, základní diagramy.10. CASE systémy, systémy na podporu rozhodování, expertní systémy, Business Inteligence.11. SW dokumentace (ISO 1063), jazyk XML.12. Systémová integrace + outsourcing a jeho formy13. PC ergonomie, Human Computer Interaction - použitelnost a standardy při tvorbě uživatelského rozhraní software.

Získané způsobilosti

Vypracování SWOT analýzy organizaceFormální specifikace požadavkůVytvoření Use case modelu

Literatura

Dohnal, J., Pour, J. Architektury informačních systémů v průmyslových a obchodních podnicích. EKOPRESS, s.r.o. 1997. KLIMEŠ, C. Projektování informačních systémů. Elektronické přednášky. nullArlow, J., Neustadt, I. UML a unifikovaný proces vývoje aplikací. ComputerPress 2003. Kadlec, V. Agilní programování. Computer press, 2004. Řepa, V. Analýza a návrh informačních systémů. EKOPRESS, s.r.o. 1999. Procházka, J. CASE nástroj QI Builder. Elektronický učební text. Ostravská univerzita. 2005. Král, J. Informační systémy. SCIENCE. 1998. Buchalcevová, A. Metodiky vývoje a údržby informačních systémů. Grada. 2005.

Požadavky

Vypracování následujících tří korespondenčních úkolů:1. Vypracování SWOT analýzy na organizaci, ve které je student zaměstnán nebo na informační systém / software, který student používá při své dennodenní práci. Rozsah minimálně 6 faktorů + několik příležitostí a hrozeb.2. Formální specifikace požadavků ve formě tabulky včetně priorit. Hlavní důraz kladen hlavně na stejnou úroveň požadavků (ne jeden obecný a druhý velmi konkrétní), jejich úplnost a konzistentnost.3. Vytvoření Use Case pro specifikaci požadavků z úkolu 2. Hlavní důraz je kladen na vazby mezi Use Case, jejich druhy (gen/spec, include, extend) a hierarchizaci.

Garant

prof. Ing. Radim Farana, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Radim Farana, CSc.RNDr. Jaroslav Procházka, Ph.D.