Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kódování a komprese dat (KIP / 6KKDT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / 6KKDT - Kódování a komprese dat, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy a typy kódů2. Optimální kódování (kritéria optimality a předpoklady)3. Kódovací věty pro blokové kódy a kódy s proměnlivou délkou4. Samoopravné kódy (podstata), Hammingova vzdálenost5. Informační kanály a přenos zpráv (Shannonovy věty)6. Kódy konstatní změny, čárové kódy.7. Kontrolní číslice.8. Algoritmy bezeztrátové komprese (vztah ke kódování)9. Slovníkové metody komprese10. Aritmetická a Huffmanova komprese11. Digitální zpracování signálu - komprese obrazu (JPEG, fraktální komprese)12. Digitální zpracování signálu - komprese zvuku (MP3)13. Shrnutí a propojení obsahu předmětu

Získané způsobilosti

zná základní pojmů z oblasti kódování, typů kódů a jejich vlastnostizná základní algoritmy komprese bezeztrátové i ztrátovérozvíjí schopnost důkazu obecných vlastností a pravidel z výše uvedené oblastizískává schopnost ilustrace výše uvedeného na na konkrétních příkladech kódů a kompresních algoritmůrozvíjí schopnost aplikace známých vlastností, tvrzení a postupů na řešení úloh ve výše uvedené problematicezískává schopnost studia a orientace v odpovídající odborné literatuřekompetence - komunikativní, studijní

Literatura

FARANA, Radim. Kódování a komprese dat. FARANA, Radim. Kapitoly ze základů informatiky. MORKES, David. Komprimační a archivační programy. Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-089-8.JIROUŠEK, Radim. Kódování. Ostravská univerzita, 2005. JIROUŠEK, Radim, IVÁNEK, Jiří, MÁŠA, Petr, TOUŠEK, Jan, VANĚK, Norbert. Principy digitální komunikace. LEDA, 2006. ISBN 80-7335-084-X.IVÁNEK, Jiří. Základy kódování a kryptografie. Ostravská univerzita, 2006.

Požadavky

Zápočet je studentovi udělen v souladu s platným Studijním řádem, zejména s důrazem na čl. 31 a čl. 33 Studijního a zkušebního řádu OU. V průběhu semestru student realizuje 5 semestrálních prací s hodnocením 0 - 20 bodů. Za každý úkol je nutno získat alespoň 10 bodů.

Garant

prof. Ing. Radim Farana, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Radim Farana, CSc.prof. Ing. Radim Farana, CSc.