Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana přírody (KIP / 6OCHP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / 6OCHP - Ochrana přírody, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ochrana přírody (biologie ochrany přírody) v soustavě vědeckých a technických disciplin, motivace a přístupy k ochraně přírody, historie ochrany přírody. Hlavní pojmy.2. Biodiverzita - v ČR a ve světě (vztah k zeměpisné šířce, izolovanosti, nadmořské výšce), vymírání druhů během evoluce a v současnosti, příčiny vymírání, vliv člověka; ?, ß, ? diverzita3. Zásady pro tvorbu chráněných území; obecně platná ekologická východiska. Teorie ostrovní biogeografie (ekologie), metapopulační dynamika ad.4. Územní ochrana přírody v ČR, legislativní východiska, typy zvláště chráněných území, plány péče, zonace, typy managementu.5. Druhová ochrana (rozbor kategorií ochrany a ohroženosti podle právních norem ČR a podle IUCN) a obecné ochrany na území ČR. Význam klíčových, vlajkových a deštníkových druhů.6. Ochrana krajiny, územní systémy ekologické stability, krajinný ráz, územní plány.7. Mezinárodní aspekty ochrany přírody v ČR, pojetí ochrany přírody v Evropě, požadavky EU v oblasti ochrany přírody a krajiny, mezinárodní organizace působící v ochraně přírody.Nástavbová část8. ÚSES, metodika, problémy a perspektivy.9. CITES: účel úmluvy, praxe v ČR, CITES a EU.10. Vztah ochrany přírody a krajiny k zemědělství (principy ekologického zemědělského hospodaření a vlivy na krajinu).11. NATURA 2000.12. Územní plánování a jeho význam pro ochranu přírody a krajiny.13. Speciální postupy v ochraně přírody - biomonitoring, management chráněných území.

Získané způsobilosti

?   studenti porozumí základním principům biologické ochrany?   budou rozumět hlavním aktuálním problémům OP v ČR

Literatura

Malcolm L. Hunter, Jr., James P. Gibbs. Fundamentals of Conservation Biology. 2006. ISBN 978-1-4051-3545-0.DOLNÝ, A. & DROZD, P. Moderní trendy v ekologii a ochraně přírody: význam a využití nových ekologických poznatků. Ostrava, 2006. Primack R.B., Kindlmann P., Jersáková J. Úvod do biologie ochrany přírody. 2011. ISBN 978-80-7367-595-0.MÍCHAL I. Ekologická stabilita. Brno, 1992. nullMlíkovský J. & Stýblo P. Nepůvodní druhy fauny a flóry České republiky. Praha, 2006. ISBN 80-86770-17-6.Čihař. Ochrana přírody a krajiny I. Praha, 1998. Vačkář a kol. Ukazatele změn biodiverzity. Praha, 2005. Drozd P. (Ed.). Význam a využití nových ekologických poznatků pro ochranu přírody. Ostrava, 2004. PRIMACK B. R., KINDLMANN P. & JERSÁKOVÁ J. Biologické principy ochrany přírody. Praha, 2001. WAREN A. & FRENCH J.R. Habitat Conservation. John Wiley & Sons, Ltd Chichester, 2001. SPELLERBERG. I., F. Monitorování ekologických změn. Brno, 1995. WILSON, E. O. Rozmanitost života. LN Praha, 1995. SINCLAIR A.R.E., FRYXELL J., CAUGHLEY G. Wildlife Ecology, Conservation And Management. Blackwell Publishing Professional, 2006.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích - zvládnutí příkladového projektu. Vědomostní testy (min. 70% úspěšnost).

Garant

Mgr. Michaela Drozdová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michaela Drozdová, Ph.D.Mgr. Michaela Drozdová, Ph.D.