Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomická statistika (KIP / EKOTA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / EKOTA - Ekonomická statistika, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia statistiky: základní pojmy a metody. Náhodný a záměrný výběr.2. Elementární statistická zpracování.3. Charakteristiky statistického souboru.4.Teorie odhadu. Bodové a intervalové odhady.5. Ověřování statistických hypotéz: klasifikace hypotéz, statistické kritérium, postup při ověřování hypotéz, chyby 1. a 2. druhu.7. Ověřování parametrických hypotéz.8. Ověřování neparametrických hypotéz.9. Jednoduchá lineární i nelineární regrese.10. Jednoduchá lineární i nelineární korelace.11. Analýza časových řad.12. Speciální ekonomické ukazatele (bazické a řetězové indexy, koeficient růstu, tempo růstu apod.).12. Statistické programové systémy.

Literatura

Macek, J., Hrbač, L., Hrubá, J., Šedivá, B. Ekonomická statistika. VŠB-TU, 1995. Cyhelský, L. Úvod do teorie statistiky. Praha: SNTL 1974. Praha, 1985. Anděl, J. Základy matematické statistiky. Praha: Matfyzpress 2002. Anděl, J. Statistické metody. Praha: Matfyzpress 1993.

Požadavky

Úspěšné absolvování písemné a ústní zkoušky. Cílem je seznámit studenty s problematikou ukazatelů a indexů v ekonomické statistice, statistikou produkce, obchodu a služeb ad.

Garant

prof. RNDr. Ivan Křivý, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Ivan Křivý, CSc.prof. RNDr. Ivan Křivý, CSc.