Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evoluční algoritmy (KIP / EVALG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / EVALG - Evoluční algoritmy, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Globální optimalizace, formulace problému. Heuristické prohledávání, evoluční algoritmy.2. Výpočetní prostředí MATLAB.3. Numerické testování stochastických algoritmů, testovací funkce, veličiny charakterizující spolehlivost a rychlost konvergence algoritmu.4. Stochastické prohledávání, řízené náhodné prohledávání a jeho modifikace5. Diferenciální evoluce6. Evoluční strategie7. Genetické algoritmy8. Migrační algoritmy, PSO, SOMA9. Self-adaptace v evolučních algoritmech10. Konvergence stochastických algoritmů11. Zpracování semestrálního projektu (2 týdny)Každému tématu je věnován jeden týden, pokud není uvedeno jinak.

Získané způsobilosti

problém globální optimalizace a heuristické metody řešeníprincipy evolučních algoritmůimplementace a testování evolučních algoritmůkonvergence nedeterministických algoritmů

Literatura

http://albert.osu.cz/tvrdik/down/vyuka.htmlhttp://ls11-www.informatik.uni-dortmund.de/people/baeck/ea_general.htmlhttp://solon.cma.univie.ac.at/~neum/glopt.htmlKvasnička V., Pospíchal J., Tiňo P. Evolučné algoritmy. Bratislava, STU, 2000.

Požadavky

Zápočet je studentovi udělen v souladu s platným Studijním řádem, zejména s důrazem na čl. 31 a čl. 33 Studijního a zkušebního řádu OU. Během semestru student zpracuje 2 semestrální práce podle zadání vyučujícího. U každého úkolu lze dosáhnout maximálního bodového zisku 40 bodů, zároveň je nutné dosáhnout minima 20 bodů za každý úkol. Dále student provede obhajobu zpracovaných úkolů u zápočtu. Tato aktivita je ohodnocena maximálně 20 body. Zápočet je udělen studentovi, který získá minimálně 51 bodů.

Garant

doc. Ing. Josef Tvrdík, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Tvrdík, CSc.doc. Ing. Josef Tvrdík, CSc.