Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Funkcionální a logické programování (KIP / FLPRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / FLPRO - Funkcionální a logické programování, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do aplikačního programování, výrazy, vlastnosti výrazů, funkce, definice funkce, nedefinované případy, induktivní důkazy a rekurzívní funkce2. Funkcionální programovací jazyky, atomické datové typy, abstraktní datový typ lisp-seznam.3. Rekurze, všeobecný pohled na rekurzi, práce se seznamy, příklady rekurzivních funkcí v lispu.4. Schémata rekurze, rekurze a iterace.5. Funkcionály6. Implementace abstraktních datových typů.7. Shrnutí funkcionálního programování.8. Úvod do logického programování, základné pojmy, způsob práce v systému jazyka prolog, datové objekty jazyka prolog.9. Procedura pokusu o splnění zadaného cíle: Hornovy klauzule, resolvence, zjišťování podobnosti termů, postup odvození v prologu.10. Procedurální a deklarativní sémantika jazyka prolog, seznamy a rekurze.11. Operátory a aritmetika.12. Schémata rekurze v prologu13. Řízení odvození řešení - zpětný chod, řez.14. Negace, pořadí klauzulí a cílů.15. Prolog - praktický pohled programátora: vstup a výstup, zpracování souboru termů, testování typu termů, konstrukce a dekompozice termů, různé druhy rovností a porovnávání termů.16. Práce s databází v prologu.17. Programování cyklů a shrnutí logického programování.

Získané způsobilosti

znalost logického paradigmatu v programováníznalost funkcionálního paradigmatu v programováníschopnost pracovat s dokumentací v angličtině (např. dokumentace na webu)práce na projektukompetence - komunikační a interakční

Literatura

Bieliková, M., Návrat, P. Funkcionálne a logické programovanie. STU Bratislava, 2000. ISBN 80-227-1459-3.Habiballa, H. PROLOG, OU Ostrava 2004. http://www.amzi.com/AdventureInPrologKolář, J. Jazyky pro umělou inteligenci. ČVUT v Praze, 1994. Polák, J. PROLOG. Grada, 1992. http://oopweb.com/Prolog/Documents/prologbook/VolumeFrames.html

Požadavky

Na konci semestru odevzdání úlohy v obou jazycích podle zadání. U zkoušky zvládnutí jednoduchého programu v prologu a lispu. Znalost základních konstrukcí vycházejícíh z paradigmat funkcionálního a logického programování.

Garant

prof. RNDr. Alena Lukasová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Alena Lukasová, CSc.prof. RNDr. Alena Lukasová, CSc.