Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fuzzy modelování a řízení (KIP / FUZRI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / FUZRI - Fuzzy modelování a řízení, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy teorie systémů2. Systém a obvod ovládání a regulace3. Řídicí, měřicí a akční členy regulačních obvodů4. Elektrické, hydraulické pohony a pneumatické pohony5. Matematické modely regulovaných soustav a vztahy mezi nimi6. Základní typy regulovaných soustav, jejich matematické modely7. Analýza chování regulovaných soustav a experimentální metody jejich identifikace8. Logické řízení9. Spojité řízení10. Základy fuzzy řízení11. Typy fuzzy regulátorů12. Aplikace fuzzy řízení

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se základními pojmy teorie řízení s důrazem na aplikaci nabytých poznatků. Získají zkušenosti nejen s běžně používanými formami řízení (logickému a PID řízení), ale také s moderní metodami fuzzy řízení, které je jednou z hlavních náplní tohoto předmětu.

Literatura

Janošek, M., Farana, R. Fuzzy modelování a řízení. Ostrava, 2014. Modrlák, O. Fuzzy řízení a regulace - Teorie automatického řízení II. Technická univerzita v Liberci, 2002. Schimd, D. Řízení a regulace pro strojírenství a mechatroniku. Praha, 2005. ISBN 80-86706-10-9.Novák, V. Základy fuzzy modelování. BEN, Praha, 2000, 2000. Haberle, H. a kol. Průmyslová elektronika a informační technologie. Praha, 2003. ISBN 80-86706-04-4.Štěpnička, M., Vavříková, L. Úvod do soft computingu. Ostravská univerzita, 2010.

Požadavky

Zkoušku student absolvuje v souladu s platným Studijním řádem, zejména s důrazem na č. 32 a čl. 33 Studijního a zkušebního řádu OU.Hodnotí se průběžné výkony studenta během semestru s maximálním bodovým ziskem 10 bodů. Před ústní částí zkoušky absolvuje student písemný test s možností maximálního zisku 50 bodů. Ústní část zkoušky je pak hodnocena 40 body.

Garant

prof. Ing. Radim Farana, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Radim Farana, CSc.RNDr. Michal Janošek, Ph.D.prof. Ing. Radim Farana, CSc.RNDr. Michal Janošek, Ph.D.