Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kódování a komprese dat (KIP / KKDAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / KKDAT - Kódování a komprese dat, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teorie informace2. Kódování, typy kódů, optimální kódy, kódovací věty3. Lineární kódy, Hammingovy kódy4. Cyklické kódy5. Unikátní identifikátory6. Datové formáty7. Komprese dat, principy, bezeztrátová komprese8. Ztrátová komprese, diskrétní kosinová transformace, vlnková transformace, fraktální komprese9. Komprese zvuku a videa

Získané způsobilosti

zná základní pojmy z oblasti kódování, typy kódů a jejich vlastnostiumí použít základní typy kódů pro rozpoznání a opravu chyb, ví jak je použítumí ukázat použití různých typů kódů na vhodných ilustračních příkladechzná základní principy komprese, ví v jaké situaci je použítumí ukázat použití základních algoritmů komprese na vhodných ilustračních příkladechje schopen studia a orientace v odpovídající odborné literatuře

Literatura

FARANA, Radim. Kódování a komprese dat. Ostravská univerzita v Ostravě, 2014. MORKES, David. Komprimační a archivační programy. Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-089-8.JIROUŠEK, Radim, IVÁNEK, Jiří, MÁŠA, Petr, TOUŠEK, Jan, VANĚK, Norbert. Principy digitální komunikace. LEDA, 2006. ISBN 80-7335-084-X.JIROUŠEK, Radim. Kódování. Ostravská univerzita, 2005. IVÁNEK, Jiří. Základy kódování a kryptografie. Ostravská univerzita, 2006.

Požadavky

Zápočet je studentovi udělen v souladu s platným Studijním řádem, zejména s důrazem na čl. 31 a čl. 33 Studijního a zkušebního řádu OU. V průběhu semestru student realizuje 5 semestrálních prací s hodnocením 0 - 20 bodů. Za každý úkol je nutno získat alespoň 10 bodů.

Garant

prof. Ing. Radim Farana, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Radim Farana, CSc.prof. Ing. Radim Farana, CSc.