Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Expertní systémy (KIP / QEXPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / QEXPS - Expertní systémy, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplní předmětu je oblast umělé inteligence, která je teoretickým zázemím expertních systémů jako nejrozšířenějšího nástroje tohoto moderního vědního oboru. Expertní systémy jako programové systémy pro počítačovou podporu rozhodování při řešení složitých úloh jsou dnes úspěšně aplikovány v celé řadě technických i netechnických oborů. Předmět je věnován problematice metod, které tvoří základy expertních systémů, věnuje se jejich vlastnostem i funkcím. Jednotlivé části objasňují teoretické principy, o něž se opírá řešení problematiky základních funkcí expertních systémů, především efektivní počítačové reprezentace znalostí a dále procedur, které nad těmito znalostmi operují a efektivně je využívají k řešení složitých úloh z různých problémových oblastí. Zvýšená pozornost je věnována té části látky, která umožní studentům nejen expertní systémy pochopit, ale i samostatně navrhovat a programově realizovat. Pozornost je dále věnována expertním systémům využívajících pravděpodobnostních přístupů, přístupů fuzzy množinové matematiky a fuzzy logiky. Předmět představuje vybrané programové systémy pro tvorbu expertních systémů a uvádí příklady jejich použití.

Literatura

Pokorný, M. Expertní systémy. Ostravská univerzita, 2005. Provazník, I., Kozumplík, J. Expertní systémy, VUT Brno,2000. Vysoký, P. Fuzzy řízení. ČVUT Praha, FEL, 1996. ISBN 80-01-01429-8.Novák, V. a kol. Mathematical Principles of Fuzzy Logic. Boston: Kluwer, 1999. ISBN 0-7923-8595-0.Mařík, V. a kol. umělá inteligence I, II. Academia Praha, 1997. ISBN 80-200-0504-8.Pokorný, M. Umělá inteligence v modelování a řízení. BEN Praha, 1996. ISBN 80- 901984-4-9.Jura, P. Základy fuzzy logiky pro řízení a modelování. VUTIUM Brno, 2003. ISBN 80-214-2261-0.Novák, V. Základy fuzzy modelování. BEN Praha, 2000. ISBN 80-7300-009-1.Vlček, J. Znalostní inženýrství. ČVUT Praha, Edice Neural Network World, Praha, 2003.

Požadavky

Vypracování konkrétního úkolu k vybranému dílčímu tématu doktorské disertační práce.

Garant

prof. Dr. Ing. Miroslav Pokorný

Vyučující

prof. Dr. Ing. Miroslav Pokorný