Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Formální logika v umělé inteligenci (KIP / QFLUI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / QFLUI - Formální logika v umělé inteligenci, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jazyk logiky prvního řádu - syntax, sémantika, modely a logické důsledky Formální reprezentace znalostí, znalostní báze. Přímé a nepřímé formální důkazové metody v logice 1. řádu. Tablové a rezoluční formální důkazy. Sémantická korektnost a úplnost formálních důkazů. Axiómatické systémy - gentzenovské, hilbertovské.Klauzulární logika a princip logického programování. Univerzální a existenční tvrzení v klauzulární logice. Sémantika. Znalostní báze a její modely. Formální dedukce v klauzulární logice. Unifikační algoritmy. Přímá a nepřímá metoda dokazování.

Literatura

Lukasová, A. Formální logika v umělé inteligenci, Computer Press, 2003. &, &. Thayse, A. From Standard Logic to Logic Programming. John Willey & Sons, 1988. Štěpán, J. Logika a logické systémy. Votobia. Olomouc, 1992. Richards, T. Clausal Form Logic. An Introduction to the Logic of Computer Reasoning. Addison-Wesley, 1989. Nerode, A., Shore, R.A. Logic for Application. Springer-Verlag, 1993. Reeves S., Clarke, M. Logic for Computer Science. Addison - Wesley, 1990. Gallier. J.H. Logic for Computer Science. Foundations of Automatic Theorem Proving. John Willey & Sons, 1987. Genesereth, M.R. Logical Foundation of Artificial Intelligence. Morgan Kaufmann, 1987.

Požadavky

Splnění 1 testu během semestru. Základy výrokové a predikátové logiky.

Garant

prof. RNDr. Alena Lukasová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Alena Lukasová, CSc.