Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování a simulace (KIP / QMOSI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / QMOSI - Modelování a simulace, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Moderní (algebraická) teorie modelování a simulace. Matematické prostředky a metody pro modelování a simulaci. Organizace simulačního modelu, algoritmizace diskrétních a spojitých simulačních modelů. Aplikace: modely hromadné obsluhy, modely kompartmentových systémů, buněčné systémy, celulární automaty, Lindenmayerovy systémy, modely populační dynamiky a epidemiologické modely. Řízení simulační studie. Programové prostředky pro simulaci. Nové trendy v oblasti simulace (vnořená a reflektivní simulace).

Literatura

Kindler. Algoritmizace v jazyce Simula. Distanční opora. PřF, Ostrava, 2004. MALÍK, M. Počítačová simulace. Praha: skripta MFF UK, 1989. Křivý, I., Kindler, E. Simulace a modelování. Ostrava: OU, 2001. ISBN 80-7042-809-0.Brauer, F., Castillo-Chávez, C. Mathematical Models in Population Biology and Epidemiology. New York: Springer, 2000. Hoppensteadt, F. C., Peskin, C. S. Modeling and Simulation in Medicine and the Life Sciences. Berlin: Springer, 2001. Gaylord, R. J., Nishidate, K. Modeling Nature. Cellular Automata Simulations with Mathematica. Berlin: Springer-Verlag, 1996.

Požadavky

Individuální projekt: vytvoření simulačního modelu netriviálního diskrétního dynamického systému (např. systému hromadné obsluhy) ve vhodném jazyku a jeho implementace na PC. Experimenty s tímto modelem, interpretace jejich výsledků.

Garant

prof. RNDr. Ivan Křivý, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Ivan Křivý, CSc.