Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Simulace a modelování (KIP / RSMOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / RSMOD - Simulace a modelování, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy (systém, model, modelování, simulace).2. Základní prostředky a metody pro modelování a simulaci.3. Organizace simulačního modelu.4. Algoritmizace diskrétního simulačního modelu5. Generování pseudonáhodných čísel-6. Algoritmizace spojitého simulačního modelu.7. Modely hromadné obsluhy.8. Modely kompartmentových systémů.9. Buněčné systémy.10. Celulární automaty.11. Epidemiologické modely.12. Programovací prostředky pro simulaci.13. Základy programování v jazyku Simula.

Získané způsobilosti

Získat přehled o matematických prostředcích a metodách vhodných pro modelování a simulaci.Pochopit základní principy algoritmizace jak diskrétních, tak spojitých simulačních modelů.Poznat nejvýznamnější oblasti aplikace modelování a simulace.Naučit se vytvářet jednodušší simulační modely a experimentovat s nimi.

Literatura

Křivý, I., Kindler, E. Simulace a modelování. Ostrava: OU, 2001. ISBN 80-7042-809-0.Hoppensteadt, F. C., Peskin, C. S. Modeling and Simulation in Medicine and the Life Sciences. Berlin: Springer, 2001. Kindler,E. Simulační programovací jazyky. Praha: SNTL, 1890. Kindler, E. Algoritmizace v jazyku Simula. Studijní opora pro DiV. Ostrava: PřF OU, 2005. Křivý, I., Kindler, E. Simulace a modelování. Díly I a II. Studijní opora pro DiV. Ostrava: PřF OU, 2003.

Požadavky

- čtení knih a odborných periodik- vypracování individuálního projektu- osobní individuální konzultace včetně e-mailové komunikace s vyučujícím- příprava na zkoušku

Garant

prof. RNDr. Ivan Křivý, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Radim Farana, CSc.RNDr. Michal Janošek, Ph.D.prof. RNDr. Ivan Křivý, CSc.prof. Ing. Radim Farana, CSc.prof. RNDr. Ivan Křivý, CSc.