Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy programování (KIP / XALD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / XALD1 - Základy programování, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Algoritmus, program, vývojový diagram.2. Programovací jazyk Java - vývojové prostředí, terminologie, překlad, spuštění programu.3. Proměnná, konstanty - základní datové typy.4. Čísla v počítači a operace nad nimi, konverze datových typů. Logická proměnná a proměnná pro práci s jedním znakem.5. Operátory - relační a logické, zkrácené vyhodnocování logických výrazů, operátor přiřazení, rozšířeném přiřazování.6. Základní programové konstrukce - rozdělení. Rozhodovací příkazy jazyka Java - úplné, neúplné, vnořené větvení, vícenásobné větvení.7. Příkazy cyklu jazyka Java - příkaz s podmínkou na začátku, příkaz cyklu s podmínkou na konci, příkaz cyklu s řídící proměnnou.8. Práce s textem. Proměnná typu String.9. Statické metody - standardní a definované uživatelem, deklarace a použití.10. Přetěžování metod, logické metody.11. Problematika uložení dat ve formě datového pole - jednorozměrné pole, základní operace.12. Problematika uložení dat ve formě datového pole - dvourozměrné pole, základní operace.13. Vyhledávání hodnot v poli - vyhledání čísla, textu, extrémní hodnoty.

Získané způsobilosti

Znalost sestavování vývojových diagramůZnalost programového prostředí JAVADovednost sestavit a odladit program v prostředí JavyZnalost řídících programových konstrukcí - posloupnost příkazů, rozhodovací příkazy, příkazy cykluZnalost základních datových typů, jejich deklarace a konverzeDovednost vytvářet vlastní metodySchopnost pracovat s textovou proměnnouZnalost práce s proměnnou typu pole

Literatura

Herout, P. Učebnice jazyka Java. KOOP, České Budějovice, 2000. Treterová, Eliška. Základy programování. Ostravská univerzita v Ostravě, 2014. Pecinovký, R. Myslíme objektově v jazyku Java. Grada, Praha, 2004. Eckel, B. Myslíme v jazyku Java. Grada, Praha, 2000. Virius, M. Java pro zelenáče. Neocortex, 2001. Pavlíčková, J. Úvod do programování v jazyce Java. VŠE, Praha, 2001. Chapman, S.J. Začínáme programovat v jazyce JAVA. Computer Press, Praha, 2001. Pitner, T. Začínáme programovat v jazyku Java. Grada, Praha, 2002.

Požadavky

Zápočet je studentovi udělen v souladu s platným Studijním řádem, zejména s důrazem na čl. 31 a čl. 33 Studijního a zkušebního řádu OU. Pro udělení zápočtu musí student splnit tyto požadavky:1. Vyhotovit a odevzdat ke kontrole 5 korespondenčních úkolů.2. Napsat 1 písemný test - nutno splnit v části teoretické na minimálně 51 % a v části programové na minimálně 51 %.

Garant

doc. RNDr. PaedDr. Hashim Habiballa, PhD., Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. PaedDr. Hashim Habiballa, PhD., Ph.D.Ing. Eliška TreterováIng. Eliška Treterová