Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronické publikování (KIP / XELPU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / XELPU - Elektronické publikování, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Technologie tvorby dokumentu - Životní cyklus. - Struktura dokumentu: logická a vizuální.Tvorba rozsáhlého dokumentu a jeho životní cyklus a údržba.Životní cyklus dokumentu s důrazem na použití na web. Reprezentace a správa obsahu. Současné problémy webu z pohledu dat.Adaptivní a personalizované webové systémy.Systémy pro správu dokumentů (DSpace) základní principy a možnosti.Všeobecná počítačová sazba a typografie, principy a terminologie.Základní pojmy a postupy typografie a sazby, doporučení a typické typografické chyby, jazyk a Pravidla českého pravopisu.Specifika elektronického publikování: Konverze a formátování dokumentů.Nástroje pro transformace dokumentů a jejich použití.Práce s LaTeXem jako sázecím systémem. Jednoduché typy dokumentů a jejich členení. Pokročilejší sazba (tabulky, matematická sazba) a práce s dokumentem (obsah, odkazy, rejstřík, plovoucí objekty).Zpracování obrazových informací: - Rozdělení formátů na rastrové a bitmapové a způsoby jejich ukládání, ztrátové a bezeztrátová komprese.Pořizování a úprava fotografických předloh: digitální fotografie a skenování.Možnosti a techniky digitální fotografie. Digitální kamery, jejich rozdělení a příslušenství.Úpravy snímků zejména pro jejich umístění na webu.

Získané způsobilosti

znalost principů moderního publikování na webuschopnost návrhu a tvorby webových stránek a kaskádových stylůzvládnutí metod validace stránek, principů značkovacích jazyků a jejich tvorbyschopnost pracovat s dokumentací v angličtině (např gimp)práce na projektuúprav digitálních fotografií s důrazem na jejich prezentaci na webukompetence - komunikační a interakční

Literatura

Knuth, Donald Ervin. Digital typography. Stanford : Center for the Study of Language and Information, 1999. xv, 685 s. ISBN 1-57586-010-4. Žáček, Martin. Elektronické publikování, Ostravská univerzita v Ostravě 2013. Satrapa Pavel. Web design. Neokortex Praha. 414 s. 1997. ISBN 80-902230-1-X. Rybička, Jiří. LaTeX pro začátečníky. Konvoj Brno, 1995. ISBN 80-85615-42-8. Ptáček, M. Sazba & typografie. 1994. Goossens, Mittelbach, Samarin. The LaTeX Companion. Addison-Wesley, ISBN 0-201-54199-8. Beran, Vladimír. Typografický manuál : učebnice počítačové typografie. 1. vyd. Náchod : MANUÁL, 1994. Kolektiv autorů. Jak publikovat na počítači. Science, Veletiny. 216 s. 1996. ISBN 80-901475-77. Kočička, P., Blažek, F. Praktická typografie. Brno : CP Books, 2006. ISBN 80-7226-385-4.

Požadavky

Zvládnout možnosti moderní přípravy dokumentů s využitím typografie a sazeb dokumentů, zpracování digitálních fotografií, práce s adaptivními a personalizovanými weby.Zkouška je studentovi udělen v souladu s platným Studijním řádem, zejména s důrazem na čl. 31 a čl. 33 Studijního a zkušebního řádu OU. Během semestru student zpracuje 2 semestrální práce. U každé práce lze dosáhnou maximálního bodového zisku 50 bodů, zároveň je nutné dosáhnout minima 10 bodů za každý úkol. Zkouška tohoto předmětu se skládá z obhajoby zpracovaných semestrálních prací.

Garant

doc. Ing. František Huňka, CSc.

Vyučující

RNDr. Martin Žáček, Ph.D.RNDr. Martin Žáček, Ph.D.