Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geometrické modelování v poč. grafice (KIP / XGVEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / XGVEM - Geometrické modelování v poč. grafice, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

ZÁKLADY DIFERENCIÁLNÍ GEOMETRIE1. Vyjádrení krivky, tecna, normála, Frenetovy vzorce.2. Krivosti krivek a ploch.PARAMETRICKÉ MODELY KRIVEK A PLOCH3. Interpolacní polynom a spline krivka.4. Parametrické vyjádrení krivek a ploch, geometrická a parametrická hladkost.5. Fergusonuv spline, Bézierova krivka, schema de Casteljau.6. Coonsova krivka.7. Uniformní b-spline krivka.8. Neuniformní b-spline krivka.9. Racionální krivky - geometrická interpretace.POVRCHOVÉ A OBJEMOVÉ MODELY9. Konvexní obal množiny izolovaných bodu.10. Rozklady prostoru.11. Triangularizacní metody v 2D a v 3D - kritéria optimality.12. Voronoiuv diagram.

Získané způsobilosti

Polynomická interpolace a aproximace křivek - porozumění důvodům pro pojem splajnová křivka.Beziérova křivka jako splajn 1. stupně. Porozumění algoritmu de Casteljau.Porozumění mechanizmu modelování vyšší hladkosti splajnů, B-splajn křivky.Porozumění důvodům pro zavedení racionální a neuniformní parametrizace - NURBS křivky.Schopnost demonstrovat parametrický přístup pro modelování ploch a objemů.Znalost základných algoritmů generování konvexní obálky bodů.Triangularizační metody - porozumět vzájemné souvislosti úloh Delaunayovská triangulace - Voronoiův diagram - konvexní obal.

Literatura

Kolcun, A. Geometrické modelování v počítačové grafice. Ostrava, 2013. Kolcun, A. Parametrické modelovanie kriviek. Ostravská univerzita, 2013. Kolář, I., Pospíšilová, L. Diferenciální geometrie křivek a ploch - elektronické skriptum. Masarykova univerzita Brno, 2008. Farin, G. NURBS: from projective geometry to practical use. AK Peters, 1999. Piegl, L., Tiller, W. The NURBS Book. Springer Verlag, 1996. de Berg, M., Cheong, O., van Kreveld, M., Overmars, M. Computational Geometry" Algorithms and Applications. Springer, 2008. Ježek, F. Geometrické a počítačové modelování. Pomocný učebný text, ZČU Plzeň., 2008.

Požadavky

1. Student povinně absolvuje tutoriály z daného předmětu.2. Student plní průběžná zadání, které jsou formulovány jako korespondenční úkoly. Maximální bodový zisk za jejich splnění je 20 bodů.3. V průběhu semestru zpracuje student semestrální práci s maximálním bodovým ziskem 40 bodů. Výběr vhodných témat bude formulován v první třetině semestru a musí být konzultován s vyučujícím.4. Zkouška je kombinovaná. Maximální bodový zisk písemné části je 30 bodů. Maximální bodový zisk ústní části je 30 bodů.

Garant

Mgr. Alexej Kolcun, CSc.

Vyučující

Mgr. Alexej Kolcun, CSc.Mgr. Alexej Kolcun, CSc.