Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vizualizace dat a informací (KIP / XGVID)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / XGVID - Vizualizace dat a informací, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 - Úvod, organizační informace. Typické úlohy "Data Visualization", "Scientific Visualization", "Medical Visualization", "Information Visualization", "Software Visualization", "Geo-Visualization", "Knowledge Visualization", vztah fyzikální reality, matematického modelování, simulace a vizualizace dat.2 - Struktura vizualizačního řetězce a nástrojů pro vizualizaci dat a informací. Základní typy modulů, jejich funkcionalita a návaznost ve vizualizačním řetězci.3-4 - Základní typy zpracovávaných dat a základní datové struktury. Souřadné systémy [kartézské, válcové a sférické souřadnice a další]. Barvy a jejich použití ve vizualizaci dat a informací. Implementační aspekty. Ukázky reprezentativních úloh.5 - Složitost metod (výpočetní složitost, paměťová složitost) a předzpracování. Problematika reprezentace času. Vliv na výpočty, vizualizaci dat a informací, modelování, simulace a vědecko-technické výpočty. Flow data visualization, kritické body.6 - Interpolace uspořádaných a neuspořádaných skalárních dat.7-8 - Objemový a povrchový model dat, ortogonální řezy, reprezentace objektů, metody zpracování volumetrických dat (CT, MRI a PET).9 - Metody redukce trojúhelníkových sítí v E2 a E3.10 - Akcelerační techniky. Možnosti paralelizace a distribuce výpočtů v oblasti vizualizace dat, vliv síťových prostředků na výkonnost, strategie paralelizace.11 - Systémy pro vizualizaci dat ? stereo-projekce, virtuální realita, virtual cave, 3D displeje, haptická zařízení. Komerční systémy pro vizualizaci dat a informací.12 - Zvaná přednáška13 - Rekapitulace předmětu

Literatura

Foley, James D. Computer graphics : principles and practice. Addison-Wesley, 1996. Card, Stuart K.; Mackinlay, Jock D.; Shneiderman, Ben. eadings in information visualization : using vision to think. San Francisco : Morgan Kaufmann Publishers, 1999. Kolcun, A. Vizualizace dat a informací. Ostrava, 2014. Bražina, D. Aplikovaná počítačová grafika. Ostrava: Ostravská univerzita, 2003. Consorcium autorů. MAYA 20xx manuál. Žára, J., Sochor, J., Beneš, B., Felkel, P. Moderní počítačová grafika. Computerpress, Brno, 2004. http://www.ugn.cas.cz/~kolcun/pogza/pgz.pdfEarEarnshaw, Rae A. Wiseman, Normannshaw, Rae A. An introductory guide to scientific visualization. Springer, 1992. Hagen, H., Müller, H. Nielson, G. M. Focus on scientific visualization. Springer-Verlag, 1993. Paeth, Alan W., Graphics Gems. V , London. Graphics Gems. London : AP Professional, 1995.

Požadavky

1. Student povinně absolvuje tutoriály z daného předmětu.2. Student plní průběžná zadání, které jsou formulovány jako korespondenční úkoly. Maximální bodový zisk za jejich splnění je 20 bodů.3. V průběhu semestru zpracuje student semestrální práci s maximálním bodovým ziskem 40 bodů. Výběr vhodných témat bude formulován v první třetině semestru a musí být konzultován s vyučujícím.4. Zkouška je kombinovaná. Maximální bodový zisk písemné části je 30 bodů. Maximální bodový zisk ústní části je 30 bodů.

Garant

Mgr. Alexej Kolcun, CSc.

Vyučující

Mgr. Alexej Kolcun, CSc.Mgr. Alexej Kolcun, CSc.