Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie kódování a šifrování (KIP / XKODI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / XKODI - Teorie kódování a šifrování, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kódovací abeceda, kódování, kód, dekódování, binární kódy.2. Jednoznačně dekódovatelné kódování. Blokové, prefixové kódování.3. Střední délka kódového slova, nejkratší kód, Huffmanova konstrukce.4. Huffmanův algoritmus konstrukce optimálního binárního kódu s proměnlivou délkou; bezeztrátová komprese.5. Dekomprese, kompresní poměr; kódování proudů (RLE - Run Length Encoding) a jeho modifikace PCX; základy algoritmů Lempela a Ziva (LZ77) a jeho základní modifikace.6. Bezpečností kódy. T-násobná chyba. Hammingova vzdálenost kódových slov. Objevování a opravování t-násobných chyb.7. Lineární kódy, jejich popis a vlastnosti. Generující a kontrolní matice. Systematické kódy, duální kódy, samoduální kódy. Hammingova váha.8. Objevování a opravovaní chyb lineárních kódů. Standardní dekódování. Dekodování pomocí syndromů.9. Cyklické kódy a jejich vlastnosti. Generující a kontrolní polynom.10. Perfektní kódy. Hammingovy kódy. Golayův kód.11. Základy šifrování, jednoduché substituční šifry (Césarova šifra) a frekvenční kryptoanalýza; polyalfabetické substituční šifry (Vigenerova šifra) a její kryptoanalýza (Kasiského metoda)12. Princip rotačních šifrových strojů - ENIGMA; základní pojmy šifrových standardů; základy RSA (algoritmy pro šifrování a dešifrování).13. Systematizace znalostí předmětu, propojení kódování a kryptografických transformací.

Získané způsobilosti

Znalost algoritmů kódování informacíZnalost kryptografie a šifrovacích algoritmůSchopnost vytvořit efektivní a optimální kódSchopnost zašifrovat zprávu pomocí aktuálních šifrovacích algoritmů

Literatura

FARANA, Radim. Kódování a komprese dat. J. Adámek. Kódování. SNTL, Praha, 1989. &, &. FARANA, Radim. Kapitoly ze základů informatiky. Jiroušek, R. Kódování. Ostravská univerzita. 2005. Ivánek, J. Šifrování. Ostravská univerzita. 2005.

Požadavky

Zkoušku student absolvuje v souladu s platným Studijním řádem, zejména s důrazem na č. 32 a čl. 33 Studijního a zkušebního řádu OU. V průběhu semestru student realizuje 5 semestrálních prací s hodnocením 0 - 5 bodů. Za každý úkol je nutno získat alespoň 2 body. Zkouška sestává z písemné práce a následující diskuze s možností získat 0 - 80 bodů.

Garant

prof. Ing. Radim Farana, CSc.prof. Radim Jiroušek, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Radim Farana, CSc.prof. RNDr. Jiří Ivánek, CSc.prof. Radim Jiroušek, DrSc.prof. Ing. Radim Farana, CSc.prof. RNDr. Jiří Ivánek, CSc.prof. Radim Jiroušek, DrSc.