Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody kódování, šifrování a bezpeč. dat (KIP / XKOSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / XKOSB - Metody kódování, šifrování a bezpeč. dat, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teorie informace2. Kódování, typy kódů, optimální kódy, kódovací věty3. Lineární kódy, Hammingovy kódy4. Reedovy-Mullerovy kódy5. Cyklické kódy6. BCH-kódy7. Reedovy-Solomonovy kódy8. Šifrování dat9. Transpoziční systémy10. Transkripční systémy11. Současné systémy s tajným klíčem, DES, AES12. Systémy s veřejným klíčem, RSA13. Hashovací funkce, digitální podpis, certifikáty, certifikační autority

Získané způsobilosti

Znalost algoritmů kódování informaceZnalost kryptografie a šifrovacích algoritmůSchopnost vytvořit efektivní a optimální kódSchopnost zašifrovat zprávu pomocí aktuálních šifrovacích algoritmů

Literatura

FARANA, Radim. Metody kódování, šifrování a bezpečnosti dat. Ostravská univerzita v Ostravě, 2013. FARANA, Radim. Kapitoly ze základů informatiky. DOSTÁLEK, Libor, VOHNOUTOVÁ, Marta, KNOTEK, Miroslav. Velký průvodce infrastrukturou PKI a technologií elektronického podpisu. Computer Press, 2010. ISBN 978-80-251-2619-6.BUDIŠ, Petr. Elektronický podpis a jeho aplikace v praxi. ANAG Olomouc, 2008. ISBN 978-80-7263-465-1.JIROUŠEK, Radim, IVÁNEK, Jiří, MÁŠA, Petr, TOUŠEK, Jan, VANĚK, Norbert. Principy digitální komunikace. LEDA, 2006. ISBN 80-7335-084-X.IVÁNEK, Jiří. Základy kódování a kryptografie. Ostravská univerzita, 2006.

Požadavky

Zkoušku student absolvuje v souladu s platným Studijním řádem, zejména s důrazem na č. 32 a čl. 33 Studijního a zkušebního řádu OU. V průběhu semestru student realizuje 5 semestrálních prací s hodnocením 0 - 5 bodů. Za každý úkol je nutno získat alespoň 2 body. Zkouška sestává z písemné práce a následující diskuze s možností získat 0 - 80 bodů.

Garant

prof. Ing. Radim Farana, CSc.prof. Radim Jiroušek, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Radim Farana, CSc.prof. Radim Jiroušek, DrSc.prof. Ing. Radim Farana, CSc.prof. RNDr. Jiří Ivánek, CSc.