Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Softwarové inženýrství (KIP / XSWEG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / XSWEG - Softwarové inženýrství, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie softwarového inženýrství, definice základních pojmů, aktuální trendy.2. Obecná architektura informačních systémů - globální a dílčí architektury (pyramida, SW a HW architektury a další).3. Byznys strategie, byznys procesy a jejich vazba na strategii. IT strategie, její místo a podpora byznys procesů. SWOT analýza, ukázka modelovacích technik pro podnikové procesy a ukázky jednoduchých podnikových procesů4. Životní cyklus IS/SW - metodiky UP, RUP, ISO 12 207.5. Specifikace požadavků - formální postupy a metody, standardy IEEE 830.6. Projektové řízení (CPM, PMBOK) - místo v projektu, fáze, role, nástroje, problémy. Vztah projektové metodiky - metodiky řízení projektů.7. Architektury informačních systémů z hlediska aplikací - Workflow systémy, ERP, CRM, SCM, Business Inteligence, e-commerce.8. Zajištění kvality software - motivace pro automatizované testování, druhy testování, vývojové modely začleňující testování.9. Řízení IS/IT (ITIL, COBIT, MOF), ISO 20.000, změnové řízení a řízení konfigurací podle norem ISO 15 846.10. Metriky, hodnocení efektivnosti IS (model CMMI, standard ISO 9000, 9126).11. UML - místo při návrhu systému, základní diagramy.12. CASE systémy, systémy na podporu rozhodování, expertní systémy, Business Inteligence.13. Dokumentace software (ISO 1063-2001), jazyk XML, JavaDoc.14. Systémová integrace + outsourcing a jeho formy.

Získané způsobilosti

Vypracování SWOT analýzy organizaceFormální specifikace požadavkůVytvoření Use case modelu

Literatura

Dohnal, J., Pour, J. Architektury informačních systémů v průmyslových a obchodních podnicích. EKOPRESS, s.r.o. 1997. Pour, J., Gála, L., Šedivá, Z. Podniková informatika. 2. přepracované vydání. Grada, 2009. Řepa, V. Podnikové procesy. 2. aktualizované a rozšířené vydání. Grada, 2007. Procházka, J. Softwarové inženýrství. Elektronický učební text, Ostravská univerzita 2009. Ostravská univerzita, 2009. Král, J. Informační systémy. SCIENCE. 1998. nullPaleta, P. Co programátory ve škole neučí aneb softwarové inženýrství v reálné praxi. Computer press. 2003.

Požadavky

Vypracování následujících tří korespondenčních úkolů:1. Vypracování SWOT analýzy na organizaci, ve které je student zaměstnán nebo na informační systém / software, který student používá při své dennodenní práci. Rozsah minimálně 6 faktorů + několik příležitostí a hrozeb.2. Formální specifikace požadavků ve formě tabulky včetně priorit. Hlavní důraz kladen hlavně na stejnou úroveň požadavků (ne jeden obecný a druhý velmi konkrétní), jejich úplnost a konzistentnost.3. Vytvoření Use Case pro specifikaci požadavků z úkolu 2. Hlavní důraz je kladen na vazby mezi Use Case, jejich druhy (gen/spec, include, extend) a hierarchizaci.

Garant

prof. Ing. Radim Farana, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Radim Farana, CSc.RNDr. Jaroslav Procházka, Ph.D.