Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Relační databáze (KIP / YRELA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIP / YRELA - Relační databáze, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní operace relační algebry.2. n-ticový a doménový relační kalkul, formule relačního kalkulu, přepis operací relační algebry do relačního kalkulu, dotazy s kvantifikátory.3. Data definition language, prostředky pro zachování integritty dat.4. Data query language, tříhodnotová logika, přepis dotazů z relačního kalkulu do SQL.5. Manipulace s množinami v SQL, kvantifikace, práce s kolekcemi v SQL.6. Query-by-Example: definice struktur, manipulace s daty v QBE, agregační funkce, skupinové operace, množinové operace, přepis dotazy z SQL do QBE.7. Vlastnosti transakcí, globální a lokální transakce, dvoufázový potvrzovací protokol.8. Zotavení z chyb, synchronizace, uzamykání, rozpoznání uváznutí, metoda časových razítek, undo/redo algoritmus.

Literatura

C. J. Date. An Introduction to Database Systém, 4th Ed., Reading, 1985. J. D. Ullman. Database and knowledge-base systems, Computer Sc. Press, Rockville, 1982. J. Pokorný. Databázové systémy a jejich použití v informačních systémech, Academia, Praha 1992. J. Pokorný. Dotazovací jazyky, Science, Veletiny 1994. Z. Telnarová, A. Lukasová, P. Matula. Úvod do databází, Ostravská univerzita, 1999. J. Pokorný. Základy implementace souborů a databází, Karolinum, Praha 1997.

Požadavky

Zpracování projektu na relační algebry a relační kalkulZpracování projektu na SQL a QBEÚstní zkouška

Garant

Ing. Zdeňka Telnarová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zdeňka Telnarová, Ph.D.