Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Algoritmy a algoritmizace (KMA / ALGOR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / ALGOR - Algoritmy a algoritmizace, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem algoritmu. Základní algoritmy: aritmetické operace (sčítání, odčítání, násobení, dělení) s čísly.2. Základy syntaxe jazyka Pascal. Typ Integer, proměnné, podmíněné příkazy, cykly. Eukleidův algoritmus výpočtu NSD, Eratosthenovo síto, rozklad čísla na prvočinitele.3. Další datové typy (Real, Boolean). Standardní vstup a výstup programu. Formátování výstupu.4. Základní numerické metody (metoda půlení intervalu, metoda sečen, regula falsi).5. Práce se soubory.6. Datový typ pole. Prohledávání pole (max. a min. prvek, technika zarážky, binární/ternární hledání v setříděném poli).7. Třídící algoritmy (přímým vkládáním, přímým výběrem, přímou výměnou /bubblesort, shakersort/, Shellsort, heapsort, quicksort).8. Aplikace třídění -- grafové algoritmy -- reprezentace grafu v paměti. Úloha nalezení minimální kostry grafu.9. Procedury a funkce. Grafové algoritmy: Procházení grafu do šířky a do hloubky. Rekurze.10. Další algoritmy vyžadující použití rekurze (backtrackingu). Např. problém osmi dam.11. Dynamické datové struktury. Spojový seznam. Procházení spojového seznamu.12. Datové struktury fronta a zásobník, implementace pomocí spojových seznamů.13. Vyhledávací stromy. Procházení stromu do šířky a do hloubky.

Získané způsobilosti

Získává základní dovednost programovat počítač.Zná základní klasické algoritmy.Umí algoritmy realizovat v podobě funkčního počítačového programu.

Literatura

Wirth, N. Algoritmy a štruktúry údajov. Bratislava: Alfa, 1989. ISBN 80-05-00153-3.Jančík, J.; Kvoch, M. Sbírka úloh z jazyka Pascal. České Budějovice: Kopp, 1997. ISBN 80-901342-2-X.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu [úspěšné složení zkoušky] je průběžné studium, aktivní účast na cvičeních a průběžné plnění zadaných domácích úkolů.Student dostane za úkol vypracovat v Pascalu funkční program řešící zadanou úlohu. Maximálně je možné získat 100 bodů.Hodnocení probíhá v souladu s ustanoveními článku 31 až 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

doc. RNDr. David Bartl, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. David Bartl, Ph.D.