Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diskrétní matematika (KMA / DISMA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / DISMA - Diskrétní matematika, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předpokládaný semestrální plán:1. Základní pojmy.2. Variace, permutace, matematická indukce, kombinace. Princip inkluze a exkluze.3. Definice grafů, typy grafů, metrické vlastnosti.4. Porovnávání grafů, homomorfismy.5. Reprezentace grafů.6. Sled, tah, cesta, souvislost grafů. Komponenta a faktor graf.7. Pravidelné grafy a kružnice. Strom a kostra grafu.8. Minimální a maximální kostra grafu. Mosty a artikulace.9. Prohledávání grafů, základní prohledávací algoritmy.10. Uspořádané množiny.11. Svazy, Booleova algebra.12. Logická funkce, booleovský polynom.

Získané způsobilosti

zná základní pojmy z oblasti kombinatoriky, teorie grafů a logických funkcíumí dokázat obecné vlastnosti a základní věty z uvedených oblastí, rozvíjí tím schopnost obecného dokazováníumí ilustrovat základní pojmy a vysvětlit vlastnosti na konkrétních příkladechosvojuje si základní algoritmické postupy pro řešení jednoduchých úloh a umí je aplikovatupevňuje si schopnost samostaté práce s odbornou literaturourozvíjí komunikativní a studijní dovednosti

Literatura

nullJohnsonbaugh R. Discrete Mathematics. Pearson Prentice Hall. Matoušek,J., Nešetřil, J. Kapitoly z diskrétní matematiky. Karolinum, Praha, 2000. Gavrilov, G.P., Sapozhenko, A. A. Problems & Exercises in Discrete Mathematics. Kluwer Academic Publisher. Kopka, J. Svazy a booleovy algebry. Univerzita J. E. Purkyně, Ústí n. L., 1991. Jablonskij,S., V. Úvod do diskrétní matematiky. ALFA,Bratislava, 1984. Preparata, F., P., Yeh, R., T. Úvod do teorie diskrétních matematických struktur. ALFA, Bratislava, 1982.

Požadavky

Zkouška se skládá ze dvou písemných testů. Termín prvního testu je stanoven na druhou polovinu semestru, upřesněn je v průběhu semestru nejpozději dva týdny předem. Druhý test se koná ve vypsaných zkouškových termínech. V případě potřeby je k testům provedena ústní konzultace.Hodnocení probíhá v souladu s ustanoveními článku 31 až 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

prof. Irina Perfiljeva, CSc.

Vyučující

RNDr. Petra Konečná, Ph.D.prof. Irina Perfiljeva, CSc.RNDr. Petra Konečná, Ph.D.