Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční matematika (KMA / FIMAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / FIMAT - Finanční matematika, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je pomoci studentům hlouběji porozumět běžným pojmům z oblastifinancí, a to prostřednictvím propočítávání konkrétních příkladů. Pro studentase tímto nabízí možnost utřídit a upřesnit si své intuitivní schopnosti adosavadní deskriptivní znalosti z uvedené oblasti.Probíraná problematika je bohatě doprovázena praktickými příklady, které jsoujednoduché, ale současně velmi názorné pro ujasnění metodických postupůvýpočtů. Pro lepší pochopení jsou postupy řešení i výsledky doprovázenygraficky. Student si prakticky procvičí užití finančních funkcíprostřednictvím výpočetní techniky (MS Excel).Uvedený předmět je doporučován jako základní nezbytnost pro prohloubenípraktických znalostí a dovedností studentům všech studijních programů.Nabízenou problematiku lze studovat s využitím znalostí elementární matematikya základů MS Office.

Získané způsobilosti

- umí aplikovat poznatky v praktických finančních operacích týkajících se krátkodobých cenných papírů, složeného úrokování, časové hodnoty peněz, spoření důchodů a půjček. - je scopen vyhodnocovat riziko cenných papírů - utřídí si a upřesní si své intuitivní schopnosti a dosavadní deskriptivní znalosti dané oblasti - dokáže vyjádřit své myšlenky a postupy řešení graficky- procvičí si užití finančních funkcí prostřednictvímvýpočetní techniky- dokáže přesně formulovat samostatně vybraný problém- dokáže navrhnout metodologii a uplatnit jí při jeho řešení. - bude schopen obhajovat závěry formulované v souladu se stanovenými cíli.

Literatura

Tomáš Cipra. Finanční a pojistné vzorce. GRADA Publishing, Praha, 2006. Tomáš Cipra. Praktický průvodce finanční a pojistnou matematikou. Ekopress, Praha, 2005. Macháček O. Finanční a pojistná matematika: úrok a úročení, modely opakovaných plateb. Prospektum, Praha, 2007. Radová J. Finanční matematika pro každého: příklady. GRADA Publishing, Praha, 2008. Elektronické studijní materiály dle aktuální nabídky kurzu na webu. Elektronické studijní materiály dle aktuální nabídky kurzu na webu. Radová J., Dvořák P., Málek J. Finanční matematika pro každého. GRADA Publishing, Praha, 2009.

Požadavky

Úspěšné absolvování cvičení, písemný test.Hodnocení probíhá v souladu s ustanoveními článku 31 až 33 Studijního a zkušebního řádu OU.