Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční právo (KMA / FIPRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / FIPRA - Finanční právo, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecně teoretický úvod do finančního práva I.Finanční právo jako samostatné odvětví právního řádu. Předmět právní regulace, metoda právní regulace, systém finančníhopráva. Materiální a formální prameny finančního práva. Finančně právní normy.2. Obecně teoretický úvod do finančního práva II.Subjekty finančního práva. Finančně právní vztahy3. Měnové právo IÚvod do nefiskální části finančního práva, pojem a postavení měnového práva v systému finančního práva,peněžní jednotka, emise platidel4. Měnové právo IIRegulace nuceného oběhu, bezhotovostní platební styk. Některá opatření proti legalizaci výnosů z trestnéčinnosti5. Devizové právo IPojem a postavení devizového práva v systému finančního práva. Základní pojmy a instituty, systém devizovýchpovinností.6. Devizové právo IISměnárenské služby, povinnosti směnárníků, devizová licence a koncesní listina7. Veřejné bankovní právoPojem a postavení veřejného bankovního práva v systému finančního práva. Vznik práva působit jako bankanebo pobočka zahraniční banky, bankovní dohled, nucená správa.8. Veřejné pojišťovnické právoPojem a postavení veřejného pojišťovnického práva v systému finančního práva. Vztah veřejného pojišťovnickéhopráva k soukromému právu. Vznik práva působit jako pojišťovna nebo zajišťovna, další subjekty působící v pojišťovnictví,dohled nad pojišťovnami, pojistný kmen a ostatní základní instituty pojišťovnictví.9. Rozpočtové právo I.Úvod do fiskální části finančního práva. Pojem a postavení rozpočtového práva v systému finančního práva. Rozpočtovásoustava ČR. Státní rozpočet a rozpočtový proces státního rozpočtu. Národní fond.10. Rozpočtové právo II.Právní regulace finančního hospodaření územních samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí11. Berní právo a celní právoPojem a postavení berního práva a celního práva v systému finančního práva. Právní regulace soustavy daní, poplatkůa cla.12. Finanční právo procesníFinanční správa, proces, řízení. Daňové řízení, subsidiární použití správního řádu v řízení ve věcech finančníhopráva.13. Finanční právo trestníOdpovědnost za porušení finančně právních předpisů, správní a trestní.14. Aktuální témaNa zadaná témata student vypracuje seminární práci v rozsahu 10-15 stran. Práce bude vyhodnocena v rozsahu 0-30bodů, které budou přičteny k bodovému výsledku z písemné zkoušky (0-70 bodů)

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základních pojmech finančního a investičního práva, student uplatňuje znalosti právních dokumentů upravujících finanční a investiční právo.

Literatura

Jánošíková, P.; Mrkývka, P.; Tomažič, I. a kol. Finanční a daňové právo. Plzeň: Aleš Čeněk, 2009. Mrkývka, Petr; Pařízková, I. Základy finančního práva. Brno: Masarykova univerzita, 2009.

Požadavky

Na zadaná témata student vypracuje seminární práci v rozsahu 10-15 stran. Práce bude vyhodnocena v rozsahu 0-30bodů, které budou přičteny k bodovému výsledku z písemné zkoušky (0-70 bodů).Hodnocení probíhá v souladu s ustanoveními článku 31 až 33 Studijního a zkušebního řádu OU.