Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody optimalizace (KMA / METOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / METOP - Metody optimalizace, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod. Obecná úloha optimalizace. Základní dělení úloh optimalizace (úlohy lineární, kvadratické, konvexní, nelineární, nekonvexní, matematické programování). Příklady úloh lineárního programování (úloha o dietě, stanovení výrobního programu (směšovací úloha), klasický dopravní problém).2. Obecná úloha lineárního programování. Množina přípustných řešení. Konvexní kombinace, konvexní množina. Konvexní polyedr, jeho stěna, vrchol. Základní věta lineárního programování.3. Standardní a kanonický tvar úlohy LP. Primární a duální úloha. Převod obecné úlohy LP na standardní, normální a kanonický tvar. Věta o slabé dualitě a její důsledky.4. Základy teorie duality. Farkasovo lemma. Galeova věta. Podmínka optimality pro primární úlohu.5. Základy teorie duality. Podmínka optimality pro duální úlohu. Princip duality. Věta o existenci optimálních řešení pro úlohy LP. Důsledky principu duality a věty o existenci opt. řešeni.6. Základy teorie duality. Ekonomická interpretace duálních proměnných.7. Simplexová metoda. Bazická řešení, jejich přípustnost a degenerace. Základní věta LP.8. Primární simplexová metoda. Běžný krok (fáze II), výchozí krok (fáze I) a konečnost. Grafické znázornění výpočtu. Degenerace a cyklus. Volba klíčového sloupce. Odstranění cyklu (lexikografická a kombinatorická pravidla).9. Duální simplexová metoda. Běžný krok, výchozí krok a konečnost. Degenerace a cyklus. Grafické znázornění výpočtu. Odstranění cyklu (epsilon-modifikace a kombinatorická pravidla).10. Krátký úvod do celočíselného lineárního programování. (Klasický dopravní problém, úlohy dopravního typu, přiřazovací úlohy apod.) Totálně unimodulární matice. Hoffmanova-Kruskalova věta.11. Rozšiřující témata. Aproximace (Čebyševova aproximace, l1-aproximace). Teorie konvexních polyedrů (charakteristiky stěny konvexního polyedru, konečnost počtu stěn konvexního polyedru, stejná kodimenze minimálních a maximálních vlastních stěn).12. Rozšiřující témata. Další věty o alternativě (základní lemma lineární algebry, Fredholmova věta).

Získané způsobilosti

zná obecné úlohy optimalizace a dělení úloh optimalizacezná základní geometricke pojmy: vrchol, hrana, stěna a faseta konvexního polyedruzná základní věty lineárního programovánízná standardní a kanonické tvary úlohy lineárního programovánízískává schopnost převádět úlohy lineárního programování mezi různými tvaryzná některe věty o alternativě (Farkasovo lemma)zná principy duality a jeho důsledkyzískává schopnost ekonomicky interpretovat duální proměnnézná algoritmy primární a duální metodyzískává schopnost vyřešit úlohy lineárního programování simplexovou metodou

Literatura

Guéret, C.; Prins, C.; Sevaux, M. Applications of optimization with Xpress-MP. Dash optimization, 2002. ISBN 0-9543503-0-8.Dantzig, G. B. -- Thapa, M. N. Linear Programming. 1. Introduction. Springer, 1997. ISBN 0-387-94833-1.Dantzig, G. B. -- Thapa, M. N. Linear Programming. 2. Theory and Extensions. Springer, 2003. ISBN 0-387-98613-5.Dantzig, G. B. -- Thapa, M. N. Linear Programming. 3. Implementation. Springer, 2007. ISBN 0-387-98609-X.nullKasana, H. S. -- Kumar, K. D. Introductory Operations Research: Theory and Applications. Springer, 2004. ISBN 3-540-40138-5.Padberg, M. Linear Optimization and Extensions. Berlin: Springer, 1999. ISBN 3-540-65833-5.Brickman, L. Mathematical Introduction to Linear Programming and Game Theory. Springer, 1989. ISBN 0-387-96931-2.http://www.ifors.org/tutorial/Franklin, J. N. Methods of Mathematical Economics: Linear and Nonlinear Programming, Fixed-Point Theorems. SIAM, 2002. ISBN 0-89871-509-1.Maňas, M. Optimalizační metody. Praha: SNTL, 1979.

Požadavky

Průběžné studium a průběžné plnění zadaných domácích úkolů.Je třeba znát probranou látku v rozsahu zavedených pojmů spolu s jejich vlastnostmi a vztahy mezi nimi, tzn., je třeba znát definice, tvrzení, věty atd., s tím, že těmto pojmům, jejich vlastnostem a vztahům mezi nimi je potřeba rozumět.Je potřeba umět zavedené pojmy, jejich vlastnosti a vztahy mezi nimi samostatně použít k odvození nových vlastností nebo vztahů nebo při řešení příkladů, tzn., je třeba umět také důkazy, s tím, že použití resp. řešení je potřeba rozumět.Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu s čl. 10 a čl. 11 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

doc. RNDr. David Bartl, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. David Bartl, Ph.D.doc. RNDr. David Bartl, Ph.D.