Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Numerická matematika (KMA / NUMX2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / NUMX2 - Numerická matematika, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Numerické metody lineární algebry: řešení soustav lineárních algebraických rovnic, metody přímé, Gaussova eliminační metoda bez výběru hlavního prvku.2. Gaussova eliminační metoda s výběrem hlavního prvku.3. Řešení soustav lineárních algebraických rovnic- metody iterační. Gaussova-Seidelova metoda.4. Numerické metody pro hledání vlastních čísel, částečný problém vlastních čísel.5. Úplný problém vlastních čísel.6. Aproximace funkcí, Taylorův polynom, Padého aproximace.7. Diskrétní aproximace funkcí, splajny.8. Ortogonální systémy funkcí, ortogonální polynomy.9. Spojitá aproximace funkcí, Čebyševova aproximace.10. Numerická derivace.11. Numerický integrál. Newtonovy - Cotesovy kvadraturní vzorce.12. Rombergova metoda, Gaussovy kvadraturní vzorce.

Získané způsobilosti

zná základní numerické metody lineární algebryzná metody aproximace funkcí a jejich využitízískává schopnost ilustrace metod na vhodných příkladechzískává schopnost zvolit a použít metodu řešení/aproximace vhodnou pro danou situaci

Literatura

P. Přikryl. Numerické metody: Aproximace funkcí a matematická analýza. Plzeň: ZČU, 1996. MÍKA, S. Numerické metody: Lineární algebra. učební text ZČU, Plzeň, 1996. A. Ralston. Základy numerické matematiky. Academia Praha, 1973. G. Hämmerlin. Numerical mathematics. Springer, 1991. Z. Václavíková. Numerická matematika 2. skripta OU, 2006. P. Přikryl. Numerické medody matematické analýzy. Praha SNTL, 1985.

Požadavky

Předmět je ukončen zkouškou, která se skládá z písemné části (řešení příkladů s použitím PC) a ústního teoretického pohovoru k samotnému řešení písemky. Z písemné části zkoušky je možné získat 40 bodů. Z ústní části je možné získat 40 bodů. Další body lze získat za aktivitu na cvičení. Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu se Studijním a zkušebním řádem OU.

Garant

RNDr. Jan Šustek, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jan Štěpnička, Ph.D.RNDr. Jan Šustek, Ph.D.RNDr. Jan Štěpnička, Ph.D.RNDr. Jan Šustek, Ph.D.