Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pravděpodobnost a statistika 1 (KMA / PAST1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / PAST1 - Pravděpodobnost a statistika 1, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Prostor elementárních jevů.2. Kolmogorovova axiomatická definice pravděpodobnosti.3. Klasická a geometrická pravděpodobnost.4. Podmíněná pravděpodobnost.5. Náhodné veličiny a jejich rozdělení.6. Číselné charakteristiky náhodných veličin.7. Náhodné vektory.8. Funkce náhodné veličiny.9. Rozdělení diskrétního typu.10. Rozdělení absolutně spojitého typu.11. Zákony velkých čísel.12. Centrální limitní věta.

Získané způsobilosti

ovládá pravidla kombinatoriky a řeší kombinatorické úlohyzná možné definice pojmu pravděpodobnostdokáže odvodit základní vlastnosti pravděpodobnosti a využít je pro výpočtychápe pojem náhodná veličina a její rozdělenídokáže určit základní charakteristiky náhodné veličinyovládá nejznámější tvary rozdělení pravděpodobnosti zná základní věty teorie pravděpodobnosti

Literatura

Riečan, B., Lamoš, F., Lenárt, C. Pravdepodobnosť a matematická štatistika. Bratislava: Alfa, 1984. KŘIVÝ, I. Základy teorie pravděpodobnosti. Ostravská univerzita, Ostrava, 2004. Hebák, P., Kahounová, J. Počet pravděpodobnosti v příkladech. Praha: SNTL, 1978. Štěpán, J. Teorie pravděpodobnosti. Academia, Praha., 1987. Renyi, A. Probability Theory. Dover Publications, 2007. ISBN 80486458670.Renyi, A. Teorie pravděpodobnosti. Academia, Praha., 1972.

Požadavky

2 testy v průběhu semestru. Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu s čl. 10 a čl. 11 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

prof. RNDr. Ivan Křivý, CSc.

Vyučující

Mgr. Kateřina Kabieszováprof. RNDr. Ivan Křivý, CSc.Mgr. Kateřina Kabieszová