Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurs konvexity (KMA / QKKON)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / QKKON - Kurs konvexity, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Konvexita bez dimenze. Barycentrické souřadnice, afinní obal, konvexní množiny, vlastnosti. Konvexní obal, absolutně konvexní obal, symetrické množiny. Kužel. Absorbující množiny a jejich vlastnosti. Oddělitelnost konvexních množin.2. Konvexní množiny v Rn. Hellyho věta. Radonova věta. Carathéodoryho věta. Konvexní obaly kompaktních množin, oddělitelnost, opěrné nadroviny, vrcholy, Kreinova-Milmanova věta. Kirchbergerova věta. Hvězdovité množiny. Vnitřek konvexní množiny a jeho vlastnosti. Zaoblení množiny, Hausdorffova metrika, úplnost prostoru kompaktních množin a prostoru kompaktních konvexních množin, limity těchto množin. Konvexní těleso. Aproximace funkcí.3. Konvexní funkce (jedné reálné proměnné). Definice a další charakteristiky. Diferencovatelnost zleva a zprava, spojitost. Striktně konvexní funkce. Jensenova nerovnost. Aritmetický a geometrický průměr, Bernoulliho nerovnost. Další vlastnosti derivací konvexní funkce. Logaritmicky konvexní funkce.4. Některé klasické problémy v rovině. Isoperimetrický problém. Reuleauxův trojúhelník a jeho vlastnosti.5. Konvexní množiny. Další vlastnosti a aplikace. Eulerova charakteristika. Lineární transformace konvexních množin.6. Stěny a vrcholy konvexních množin. Další vlastnosti. Vrcholy polyedru. Birkhofův polytop, permutační polytop, polyedr dopravní úlohy. Konvexní kužely. Momentová křivka a kužel. Aplikace při numerické integraci. Kužel nezáporných polynomů a positivních semidefinitních matic, aplikace. Uzavřené konvexní množiny.7. Konvexní množiny v topologických vektorových prostorech. Věty o oddělitelnosti v euklidovském prostoru. Topologické vektorové prostory, nadroviny. Věty o oddělitelnosti v topologických vektorových prostorech. Kreinova-Milmanova věta. Polyedry v prostoru "L-nekonečno". Aplikace (úloha lineárního optimálního řízení atd.).8. Polarita, dualita, lineární programování. Polarita v euklidovském prostoru a aplikace (určení bodů v momentovém kuželu). Dualita vektorových prostorů. Dualita topologických vektorových prostorů. Vektorové prostory uspořádané kuželem. Úlohy lineárního programování, nulová mezera v dualitě. Polyedrické lineární programování, dopravní úloha. Semidefinitní programování. Lineární programování v prostoru "L-nekonečno". Stejnoměrná aproximace jako úloha lineárního programování. Úloha dopravy hmot.9. Konvexní tělesa a elipsoidy. Elipsoidy, elipsoid maximálního objemu obsažený v konvexním tělese. Normy a jejich aproximace. Elipsoidová metoda. Gaussova míra na euklidovském prostoru, aproximace matic malé hodnosti. Míra a metrika na jednotkové sféře.

Literatura

Barvinok, A. A Course in Convexity. Providence: American Mathematical Society, 2002. Kosmák, L. Konvexita. Praha: Academia, 1992. ISBN 80-200-0330-4.Rockafellar, R. T. Convex Analysis. Princeton: Princeton University Press, 1970. ISBN 0-691-08069-0.Niculescu, C. P.; Persson L.-E. Convex Functions and Their Applications: A Contemporary Approach. Springer, 2006. ISBN 0-387-24300-3.Webster, R. Convexity. Oxford: Oxford University Press, 1994. ISBN 0-19-853147-8.

Požadavky

samostudium, konzultace

Garant

doc. RNDr. David Bartl, Ph.D.