Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická matematika zajímavě (KMA / TECHM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / TECHM - Technická matematika zajímavě, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Počítací pomůcky mechanické, elektromechanické a jejich technický popis, historie sčítacích strojů, vývoj numerické klávesnice.2. Vývoj prvních osobních počítačů Československé výroby, historie záznamových médií3. Fuzzy logika v širším slova smyslu4. Užití fuzzy logiky5. Numerická matematika, numerický výpočet, chyba výpočtu, užití softwaru k výpočtu.6. Příklady implementace operací v kalkulačce/ počítači.7. Modelování a simulace.8. Ukázky aplikací na konkrétních příkladech.9. Základní pojmy a metody lineárního programování.10. Optimalizace.11. Objasnění základních pojmů: kód, kódování, šifra. Historie.12. Veřejný klíč. Symetrické a asymetrické kódování.13. zápočtový test

Získané způsobilosti

Student se orientuje ve vybraných oblastech matematiky,jejích základních pojmech, významu, historii. Díky tomu získává lepší schopnost výběru dalších kurzů a následné profilace.

Literatura

Williams, Michael R. A history of computing technology, 2nd ed., IEEE Computer Society. 2nd ed., IEEE Computer Society, 1997. ISBN 0-8186-7739-2.Novák, V., Dvořák, A. Fuzzy logika. učební text OU. učební text OU, Ostrava, 2006. P.PŘIKRYL. Numerické metody: Aproximace funkcí a matematická analýza. učební texty ZČU, Plzeň, 1996. Tomšů, S. Počítací stroj a jeho dokonalé využití v praxi. SNTL, Praha, 1957. I.Křivý, E.Kindler. Simulace a modelování. distanční opora, PřF, OU, 2001.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních a absolvování závěrečného testu.Hodnocení probíhá v souladu s ustanoveními článku 31 až 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

RNDr. Zuzana Václavíková, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. David Bartl, Ph.D.RNDr. Petra Konečná, Ph.D.doc. RNDr. Ladislav Mišík, CSc.doc. Martin Štěpnička, Ph.D.RNDr. Jan Šustek, Ph.D.RNDr. Zuzana Václavíková, Ph.D.