Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané aplikace matematiky (KMA / VYBAM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / VYBAM - Vybrané aplikace matematiky, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Výpočetní geometrie1. Algoritmy konstrukce konvexního obalu množiny bodů.2. Rozklady Euklidovského 2D a 3D prostoru.3. Voronoiův diagram a triangulační metody - kritéria kvality.4. Metody lokálního zjemnění a decimace.5. Extrakce izolinií a izoploch.II. Parametrické modely křivek a ploch6. Interpolační polynom a spline křivka.7. Bézierova křivka - schéma de Casteljau.8. Racionální tvar parametrického vyjádření - geometrická interpretace.9. NURBS křivky a plochy.III. Numerické metody úloh mechaniky kontinua10. Variační formulace úloh matematické fyziky.11. Numerické řešení metodou konečných prvků (MKP) s lineárním bázovým prvkem.12. Kvalita diskretizace úlohy a kvalita MKP řešení.

Získané způsobilosti

Chápe pojem NURBS, zná základní typy parametrických křivek, orientuje se v parametrických plocháchDokáže naprogramovat jednoduchý algoritmus na generování konvexního obalu bodové množiny (CHull), zná vztahy mezi CHull, Voronoiovským diagramem a Delaunayovskou triangulací.Orientuje se ve variační formulaci fyzikálních problémů, chápe pojem MKP v nejjednodušší verzi, osvojuje si základné povědomí o kvalitě numerického řešení

Literatura

O Rourke, J. Computational Geometry in C. Cambridge University Press, 1998. Kolcun, A. Krivky a plochy v počítačovej grafikeSyllaby k predmetu Modely počítačovej grafiky. OU, 2005. Blaheta, R. Matematické modelování v materiálovém inženýrství. Rektorys, K. Variační metody. ACADEMIA, Praha, 1999.

Požadavky

Předložení semestrálního projektu na předem zadané téma. Hodnocení probíhá v souladu s ustanoveními článku 31 až 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

prof. RNDr. Jiří Močkoř, DrSc.

Vyučující

Mgr. Alexej Kolcun, CSc.prof. RNDr. Jiří Močkoř, DrSc.Mgr. Alexej Kolcun, CSc.