Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika 4 (KMA / XMAA4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / XMAA4 - Matematika 4, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Riemannův integrál funkce dvou a tří proměnných, vlastnosti integrálu.2. Integrabilní funkce, kritéria integrability.3. Metody výpočtu integrálu: Fubiniova věta, Věta o transformaci.4. Geometrické a fyzikální aplikace.5. Parciální diferenciální rovnice 2. řádu: eliptická, parabolická a hyperbolická.6. Rovnice vedení tepla.7. Kmity struny.8. Vlnová rovnice.

Získané způsobilosti

zná pojmy integrálu omezené funkce na omezené množině a jeho vlastnostízná vlastností integrabilních funkcízná základní metody integrace (Fubiniova věta, transformace integrálu)rozvíjí schopnost použití těcto medod pro integraci funkcí dvou a tří porměnnýchzná geometrické a fyzikální aplikace integrálu a schopnost použití pro řešení konkrétních problémůzná pojmy křivky a vícerozměrné plochy a jejich parametrizacezná základní operace s diferenciálními formami zná křivkové a plošné integrály prvního druhu a jeho výpočtuzná Stokesovy věty a schopnost použitízná aplikace křivkového a plošného integrálu v geometrii a ve fyzice, schopnost řešení geometrických a fyzikálních úlohzískává schopnost studia a orientace v příslušné odborné literatuřezná základní počítačové metody v dané oblasti a jejich použití

Literatura

O. Krupková. Matematická analýza 4 (Integrální počet). distanční učební text OU, Ostrava, 2006. Sikorski, R. Diferenciální a integrální počet funkcí více proměnných. Academia Praha, 1973. KLUVÁNEK,I., MIŠÍK,L., ŠVEC,M. Matematika I. a II. SVTL Bratislava, 1959. K. Rektorys. Přehled užité matematiky, SNTL, Praha 1981. Anton, H. Multivariable calculus. John Wiley and Sons, 1992.

Požadavky

Hodnocení probíhá v souladu s ustanoveními článku 31 až 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

prof. RNDr. Olga Rossi, DrSc.

Vyučující

RNDr. Radka Malíková, Ph.D.prof. RNDr. Olga Rossi, DrSc.RNDr. Radka Malíková, Ph.D.